Het is wintertijd, de klok is vorige week verzet. Misschien wel voor het laatst, Europa wil weer terug naar één standaardtijd. De belangrijkste reden voor het invoeren van een duale tijd in 1977 was de verwachting dat er energie bespaard kon worden, maar dat blijkt niet te kloppen, reden dus om weer terug te gaan naar één tijd.
Voor velen is dat meer dan welkom omdat ze last hebben van de omschakeling. Weliswaar zijn er individuele verschillen en duurt de aanpassing bij de een langer dan bij een ander, maar kennelijk heeft het lichaam vaak meer tijd nodig dan we denken om zich aan te passen. Mensen vertellen mij dat het een week of nog langer duurt voordat hun biologische klok weer normaal is.
De moraal van het verhaal? Een kleine verandering in onze omgeving – in dit geval de klok een uur terug- of vooruitzetten – heeft grote impact op ons bioritme. Het is de kracht van het kleine, van het subtiele. De invloed van schijnbaar kleine veranderingen in onze omgeving op ons fysieke en mentale gestel mag niet worden onderschat. De kleine ingreep van het verzetten van de wijzers van de klok, heeft merkbaar grote invloed en brengt ons uit balans. Je lichaam is wel een week bezig om zich aan te passen en opnieuw ritme te vinden.
Je kunt de redenering, dat je last hebt van een kleine verandering in je omgeving, ook omdraaien en nagaan hoe je kunt profiteren van een kleine ingreep in je dagritme. Je kunt iedere dag gedurende vijf minuten een zonnegroet doen. Je kunt dagelijks tien minuten naar rustige, meditatieve muziek luisteren om te ontspannen. Dat zijn dagelijkse stapjes, in het Japans kai zen genoemd, de zen van de kleine stapjes, maar wel met grote gevolgen, zeker als je het volhoudt. Volhouden en doorzetten is wel een voorwaarde, niet vanuit een kadaverdiscipline, maar vanuit bewustzijn en toewijding. Moeder Teresa zei ooit al dat we geen grote veranderingen tot stand kunnen brengen, alleen kleine, en wel door te handelen vanuit liefde. Dan krijgen kleine veranderingen grote gevolgen: het zijn de kleine dingen die het doen.
Abonneer je gratis op de maandagochtendcolumn (via de rechterbalk). Dan ontvang je iedere maandagmiddag het blog van die ochtend.