Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Kun je ontvangen?

Ben jij iemand die vooral geeft, of ontvang je liever? Geven en ontvangen zijn twee bewegingen. Ze vullen elkaar mooi aan, maar zijn ze ook met elkaar in balans? De meesten zijn meer vertrouwd met ‘geven’ dan met ‘ontvangen’. Het lijkt erop alsof we meer getraind zijn om te geven. Geven is mooi, je geeft de ander een waardevol – materieel of spiritueel – cadeau, omdat we hem of haar dat gunnen. Dat is positief, liefdevol, en ook goed voor je relatie met die ander.

Maar ontvangen is minstens zo belangrijk. Misschien zit je gevangen in het denkbeeld dat je alleen door actief in de wereld in te grijpen jezelf kunt ontwikkelen. Maar ook de dimensie van openheid en ontvankelijkheid heeft grote waarde. Een vriend of vriendin zegt dat je nieuwe shirt je goed staat en je chef zegt enthousiast dat je een prima presentatie voor het team hebt gehouden. Hoe neem jij deze complimenten in ontvangst? ‘Oh, ik was aan nieuwe kleding toe, het was hoognodig.’ ‘En die opdracht is niets bijzonders, ik deed gewoon mijn werk.’ Dat zijn zuinige reacties, ontvangen met de handrem erop. Het kan ook anders door jezelf open te stellen en het cadeau of compliment te laten binnenkomen. Dan wordt ontvangen ‘ja’ zeggen tegen datgene wat de ander mij geeft of gunt. En die reactie is ook weer een sleutel.

Je stelt je open om je cadeau of compliment te ontvangen, zonder voorwaarden, zonder handrem. Als je dat doet oefen je in ontvangen, in iets moois te laten binnenkomen. Als je iets kleins leert te ontvangen is dat een sleutel om het leven te ontvangen. ‘Ja’ zeggen tegen je cadeau of compliment is ‘ja’ te zeggen tegen het leven. Dat is een mooie remedie, want het leven houdt toch al vaak genoeg strijd en pijn in. Leren ontvangen van iets kleins is een oefening om het leven binnen te laten komen. Daarmee maak jij je leven lichter en gemakkelijker voor jezelf.

Hoe je iets moois binnen kunt laten komen? Ontvang je compliment met een glimlach. Zeg bewust en met gevoel: ‘dankjewel’, terwijl je de ander aankijkt en voelt wat het met je doet. Ervaar het compliment als een geschenk, geniet ervan en besef dat het ontvangen van iets kleins, een grote betekenis heeft.

Aankomende retraites

Gemakkelijk en ontspannen leven, 28 april, Heeswijk, Abdij van Berne. Tijdens deze retraitedag verken je hoe je meer ritme in je leven kunt vinden en rust in je hart. Dat zal helpen gemakkelijker te leven.

Uit je hoofd, in je lijf, 12 mei, Klooster Huissen. Deze retraitedag laat je ervaren dat je lichaam meerdere krachtcentra heeft. Die ga je ervaren en leren gebruiken via oefeningen en meditatie.

Mijn innerlijk kompas, 25 mei, Amsterdam, La Verna. Een retraitedag die je in contact brengt met je intuïtie, die je leert te gaan gebruiken en erop te gaan vertrouwen.

Zomertijd, ademtijd, 6-10 augustus, Steyl, Klooster St Michael. In deze midweekretraite maak je kennis met een keur van meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen.

Kloosterretraite, 7-9 september, Heeswijk, abdij van Berne
In deze weekendretraite maak je kennis met de wijsheid van kloosters (leven met aandacht, leven vanuit je hart en je bron, stilte en verstilling) en ga je na hoe je dit in jouw leven kunt integreren.

Heling vinden, 9-11 november, Steyl, Klooster St Michael
In deze weekendretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Nieuw: Online meditatiereeks en CD: Mediteer je vrij, adem je vrij

‘Kan het wat rustiger in mijn hoofd.’ ‘Ik wil stress loslaten en tot rust komen’, ‘Ik wil beter kunnen ontspannen’, ‘Ik wil meer genieten, ‘Ik wil vaker met mildheid naar mezelf kijken’. Als je je in een of meerdere van deze uitspraken herkent kun je gaan mediteren. Dat kan je helpen te ontspannen, een heldere geest te ontwikkelen en aandachtig aanwezig te zijn.
De meditatiereeks Mediteer je vrij, adem je vrij bestaat uit 15 unieke en krachtige meditaties. Vanwege de opbouw in de reeks kun je de meditaties gebruiken als een cursus. Maar ook als je periodiek mediteert kun je je laten inspireren door deze meditaties. De meditaties zijn door Ton Roumen live ingesproken.
Maak nu kennis met de meditaties.

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen