Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Laat maar los

blaadjes loslaten‘Laat het nu maar los!’ Hoe vaak en gemakkelijk zeggen we dat niet tegen elkaar. Je bent al een jaar bezig met het verwerken van een frustrerende ervaring uit je verleden. Je wil een punt zetten achter je ontslag twee maanden geleden, zodat je weer verder kunt. ‘Laat maar los’ is dan de mantra die bevrijding moet brengen. Maar hoe laat je los?

Doen alsof het probleem niet bestaat of ermee strijden is niet de juiste oplossing. Je probleem rationaliseren – er bestaan wel ergere problemen, of: je moet er maar het beste van zien te maken – is ook een vorm van ontkenning.

Soms ben je boos op een lastige realiteit en verzet je je ertegen. Begrijpelijk, want je wenst dat je leven er rooskleuriger uit ziet. ‘Ik had een betere baan moeten hebben. Ik had niet ziek mogen worden.’ Maar zolang je vecht met de realiteit, accepteer je die niet, met als gevolg dat er niets verandert. Beter is het de realiteit te zien zoals deze is. Dit is wat er is.

loslaten 2Er verandert pas iets als jij je eigen realiteit accepteert en zelfs omarmt. Want accepteren en omarmen is wel de oplossing. Je gaat een relatie aan met datgene wat je los wilt laten. Het wordt je partner. Die observeer je met liefdevolle belangstelling. Accepteer dat deze realiteit nu nog bij je leven hoort en omarm wat er is. Dat kan heel concreet door vanbinnen te glimlachen of ‘hallo’ te zeggen tegen dat wat lastig is en wat je maar moeilijk kunt loslaten.

Zo wordt je probleem zachter. Dat wil zeggen dat de spanning, de lading, eraf gaat. Daarmee geef jij je probleem ruimte. Je geeft jezelf ruimte. Dat is de simpele en spannende les over loslaten.

Aankomende retraites

Mijn innerlijk kompas, Klooster Huissen, 11 februari 2017. Deze retraitedag brengt je in contact met je intuïtie die je kunt leren gebruiken als je erop gaat vertrouwen

De helende kracht van stilte, Abdij van Bene, Heeswijk, 18 februari 2017. Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Gemakkelijk en ontspannen leven, La Verna, Amsterdam, 24 februari 2017. Tijdens deze retraitedag verken je hoe je meer ritme in je leven kunt vinden en rust in je hart. Dat zal helpen gemakkelijker te leven.

Heling vinden, De Zwanenhof (Twente), 1 – 5 maart 2017. In deze vijfdaagse retraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit te gebruiken.

De reis naar je hart, Klooster Steyl (Noord-Limburg), 21-23 april. Een retraiteweekeinde om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden.  

Innerlijk vrij, Abdij van Berne, Heeswijk, 29 april. Tijdens deze retraitedag ervaar je wat het is te leven vanuit je dragende centrum en hoe je nog meer ruimte voor jezelf kunt maken.

Leven met aandacht en mildheid, La Verna, Amsterdam, 19 mei. Een retraitedag waarin je verkent hoe liefdevolle aandacht steeds meer een plaats kan krijgen in je leven.

Thuiskomen bij jezelf, Klooster Huissen, 27 mei. Tijdens deze retraitedag ga je op zoek naar je bestemming en het spoor dat daar naar toe leidt.

Zomertijd, ademtijd, Klooster Huissen, 10-14 juli. In deze midweekretraite maak je kennis met een keur van meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen