Onze buren verbouwen hun huis. Dat zullen we weten ook. Er is veel herrie en lawaai, wat onrust en overlast geeft. De merkbare herrie is behoorlijk invasief en staat ook weer haaks op de voorbereiding van een stilteretraite die ik zal gaan geven. Zie je het voor je: een stilteretraite voorbereiden terwijl de kalk hier zowat van de muren komt omdat de bouwvakkers hiernaast aan het frezen zijn. Het is een stoorzender, maar ik moet er ook wel een beetje om lachen. De dualiteit in het leven ten top. Zie er maar creatief mee om te gaan. We praten tegenwoordig over grensoverschrijdend gedrag. Nou, dit is merkbaar grensoverschrijdend geluid dat je leefwereld ongevraagd binnen dendert.
En dat terwijl de behoefte aan stilte en rust groeit, maar deze basisbehoefte moeilijk kan worden bevredigd – alsof we erin worden ontmoedigd. De afgelopen jaren werd twaalf procent stiltegebied opgeheven en in de toekomst zullen nog meer plekken verdwijnen. Stilteplekken zijn niet meer vanzelfsprekend. Nog meer dan God is stilte van het platteland verdwenen, zegt Geert Mak in zijn boek Hoe God uit Jorwerd verdween. Met de komst van landbouwmachines, zoals de combain en de tractor, kwam ook het lawaai. En dat ging maar door. Er is toenemende verkeersdrukte en -lawaai, ook van vliegtuigen. Volgens de Gezondheidsraad en het RIVM kun je van veel lawaai ziek worden en er zelfs aan overlijden. Geluidshinder veroorzaakt slaapgebrek en stress. Op de lange termijn kan het leiden tot hartklachten, verhoogde bloeddruk en depressie. Enkele honderden Nederlanders zouden er jaarlijks aan overlijden.
Een overmaat aan lawaai zorgt voor stress en we kunnen er zelfs ziek van worden.
Een overmaat aan lawaai zorgt dus voor stress en we kunnen er zelfs ziek van worden. We zijn beslist gebaat bij minder herrie en drukte. De ervaring van rust en stilte is minstens een compensatie voor alle onrust en herrie. Maar dat niet alleen. We ervaren stilte als weldadig. En daarom gaan we ernaar op zoek. We zullen er iets voor moeten doen. Maar waar is stilte nog te vinden? Als er geen snelwegen of bladblazers in de buurt zijn, vinden we deze in de natuur, in een oude kerk of tijdens een kloosterretraite.
Als je stilte toelaat, kun je ontspannen en kalmte voelen. Stilte heeft namelijk de eigenschap dat het je schaduwkanten absorbeert. Het helpt je te ont-laden, dat wil zeggen dat je negativiteit en onzuiverheid loslaat. Zo wordt een nieuwe en vitale ruime in jou gecreëerd. Stilte is daarmee niet alleen weldadig, maar ook helend.