Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Lekker neutraal

neutraalVorige week gaf ik een retraite. Dat is altijd een mooie gelegenheid om meer ruimte te gaan ervaren en  krijgen de waarden van het hart, zoals hartelijkheid, genegenheid, vriendelijkheid en mildheid ook weer meer kans. Maar soms is het lastig vanuit je hart te leven. In het alledaagse leven is het nog niet zo gemakkelijk om altijd mild, vergevingsgezind en hartelijk te zijn. Ideaal en werkelijkheid liggen soms ver uit elkaar. Vaker zitten we vol met oordelen over anderen of hebben we commentaren op situaties. Voor wie het gevoel heeft dat de lat wel erg hoog ligt als je wil leven vanuit je hart is er een eenvoudigere oplossing die ook lucht geeft: stoppen met oordelen en het leveren van commentaar en neutraal in het leven gaan staan. Mij helpt deze manier heel goed, reden waarom ik deze wil delen.

Naarmate je meer commentaar levert en (ver)oordeelt, blijft dat beeld of gevoel je juist bezighouden en kom je er niet van los. Als jij iemand onaardig, ongeschikt of onsympathiek vindt, kom je zelfs in dit beeld gevangen te zitten. Dit soort oordelen hebben namelijk een bepaalde lading die een specifiek signaal uitzenden en voortdurend soortgelijke signalen of energieën aantrekken. Als jij boos bent op iemand, blijf je boosheid aantrekken. Als jij je verzet tegen manipulatie en macht van anderen en dat veroordeelt, gebruik je veel energie om het van je af te houden. Zo trekken we aan waartegen we ons verzetten of wat we veroordelen!

Als je stopt met het leveren van commentaar of het beoordelen van anderen doorbreek je dat mechanisme en ga je vanzelf meer neutraal in het leven staan. Je wordt dan een neutrale toeschouwer, die niet meteen overal in duikt of bovenop zit. Kijk, luister en voel wat er is, zonder commentaar. Je neemt waar wat er is en hooguit verwonder of verbaas jij je erover, maar zonder kritisch oordeel als het kan. Dan ontstaat er een respectvolle afstand tot anderen, tot jezelf. Dat relativeert en geeft rust en ook weer ruimte in je hart.

Aankomende retraites

De helende kracht van stilte, Klooster Steyl, 10-14 oktober 2016. Een midweekretraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot je partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

In contact met je bron, Amsterdam La Verna, 21 oktober 2016. Een retraitedag waarop je ontdekt wat je bron is, er contact mee maakt en je erdoor laat voeden.

Levenskunstenaar worden, Klooster Huissen, 29 oktober 2016. Een retraitedag om de levenskunstenaar in jezelf te verkennen en te ontdekken wat er nodig is om contact te maken met je levensvreugde.

Heling vinden, De Zwanenhof, 31 oktober – 4 november 2016.  In deze midweekretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken.

Een rustige geest, een mild hart, Klooster Steyl, 11-13 november 2016. Een retraiteweekeinde waar je geest en je hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart mild kan worden.

Loslaten en ruimte maken, Abdij van Berne, 19 november 2016. Tijdens deze retraitedag laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen