Een grote hoeveelheid foto-albums kwam ik tegen bij het opruimen van de kast. Bladerend door de mappen zag ik oude familiefoto’s en eigentijdse kiekjes. Behalve het verschil tussen zwart wit en kleur viel me nog iets op. Vroeger keken mensen vaak nors en serieus, terwijl de eigentijdse portretten mensen laten zien met een andere uitstraling. Alsof die luchtiger, losser en vlotter is. Leven mensen tegenwoordig lichtvoetiger dan vroeger?
Als je ziet hoeveel mensen zich zorgen maken en piekeren, zou je denken dat we niet vrolijker geworden zijn. En dan de mensen die depressief zijn. Twintig procent van de Nederlanders krijgt ooit in zijn leven een depressie. Vanuit een mondiaal perspectief zal depressie over een paar jaar tot de top drie van ziektes behoren, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie.
Maar toch. Ook tv-programma’s zijn luchtiger geworden. Met het aangekondigde vertrek van presentator Humberto Tan komt het succesvolle programma RTL Late Night ten einde. Terugblikkend spraken de media over een warm, sprankelend en fris programma. Een optimistisch programma dat zich van andere talkshows onderscheidt omdat die zwaarder en kritischer zijn. Is de huidige tv lichtvoetiger geworden?
En dan de topsporters. Ook die zijn lichtvoetiger geworden. De schaatser of zwemster die na afloop van de wedstrijd wordt geïnterviewd kijkt terug op de geleverde prestatie. Die was goed of niet. En na een matige prestatie haast de topsporter zich eraan toe te voegen dat er vooral genoten is van de rondjes op het ijs of de baantjes in water. Tien jaar geleden zei een sporter dat nooit, nu wel. Genieten is de nieuwe mantra in de topsport geworden.
Is het moderne leven lichtvoetiger en vrolijker geworden? Soms wel, soms niet. Soms zijn we blij, soms bedrukt. En soms zijn er tekenen die wijzen op een kentering, als bloemetjes die in de nieuwe lente omhoog komen. Dat is een hoopvol teken en een motivatie te blijven zoeken. In en achter alle pijn op zoek te gaan naar ervaringen, ontmoetingen, stemmingen waar je van genieten kunt. Het zou zonde zijn die mis te lopen. Met de woorden van filosoof George Santayana: ‘Er is geen enkele remedie tegen geboorte of dood, behalve dan te genieten van de periode ertussen.’