Niet alleen oudere mensen, ook jonge kinderen ervaren stress – chronische stress zelfs. Die is een aanslag op cellen, organen en hersenen en vergroot op latere leeftijd de kans op gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten of psychische problemen, zoals een depressie of een burn-out.
Wetenschappers en hulpverleners komen met de voorspelbare en stereotype oplossing om kinderen onder de drie jaar te testen op stress. Het testmonster waart weer rond in ons land. Meten is weten, zo wordt gedacht, maar daarvoor moeten peuters wel in een testkeurslijf: testen wordt pesten en waarschijnlijk zorgt de test voor nog meer stress dan er al is.
Een basisbehoefte van kinderen is affectieve en liefdevolle bevestiging. Als die fundamentele behoefte is vervuld, kunnen kinderen zich veilig en geborgen voelen. Als dat niet zo is produceren ze stresshormonen en worden ze angstig en onveilig, kunnen zich niet goed hechten en zich verder ontwikkelen. Dat probleem kan hen een leven lang achtervolgen.
De vraag is of kinderen voldoende affectief worden bevestigd en of hun basisbehoeften van aandacht en liefde zijn vervuld. Dat is niet altijd het geval. Maar al te vaak worden kinderen emotioneel verwaarloosd. Doorgaans zijn ouders de veroorzakers van stress bij hun kinderen. De relatie ouder-kind behoort in het brandpunt van de belangstelling te staan; een stresstest voor kinderen is niet de oplossing, die leidt de aandacht af van waar het eigenlijk om gaat: nagaan of ouders een affectieve band hebben met hun kinderen en hen liefdevol bevestigen.
Zachtheid en warmte in de ouder-kind relatie doet stress verdampen of voorkomen. Dat kan simpel door met kinderen oogcontact te maken, naar hen te glimlachen, hen te strelen, te knuffelen en te koesteren. Een mooie uitdaging voor consultatiebureaus, scholen, hulpverleningsinstanties, media en huisartsen om liefdevol contact met kinderen onder de aandacht te brengen als een effectieve én affectieve remedie tegen stress.
Abonneer je gratis op de maandagochtendcolumn (via de rechterbalk). Dan ontvang je iedere maandagmiddag het blog van die ochtend.