Het nieuw gekochte nestkastje hangt er nog geen drie dagen of twee pimpelmezen nemen er hun intrek in om daar te gaan broeden. Een poos later vliegen vader en moeder pimpelmees af en aan met wormen. Het voeden gebeurt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. En nadat de jonkies – zeven als ik goed heb geteld – zijn uitgevlogen, blijven ze nog in de buurt van het nest en worden in de tuin bijgevoerd door hun ouders.
Wat een activiteit en wat een stress ook. Stress vanwege het intensieve voedingsschema, maar vooral ook door het steeds weer dreigende gevaar van de kat of de ekster die maar al te graag op ‘kraamvisite’ willen komen. Als dit gevaar dreigt gaan de mezenouders zo te keer, dat je bijna een hulpdienst zou gaan inschakelen. Gelukkig weten we ook dat dieren niet altijd gebukt gaan onder stress. Ze kennen ook hun rustmomenten.
Dieren maken heus geen overuren, dat is iets wat mensen hebben uitgevonden.
Een aantal jaren geleden gingen we met de – toen nog – kleine kinderen naar een dierentuin en besloten ons brood op een bankje op te eten met links een mooi uitzicht op de apen en rechts op de leeuwen. We hoopten spectaculaire acties te kunnen zien. In het uur op het bankje hebben we echter alleen maar sloom gedrag van de dieren gezien. De leeuwen lagen te rusten en de apen zaten inert en ongeïnteresseerd op een houtje te bijten; er viel weinig te beleven. Ach, ook dieren hebben hun rustmomenten. Per saldo zijn ze minder actief dan mensen en verwijlen graag. Ze maken heus geen overuren. Dat is iets wat mensen hebben uitgevonden. Misschien zijn de bezige bijtjes en drukke mieren wel een uitzondering in de dierenwereld en lijkt ons menselijk gedrag meer op dat van hen. Als mensen zijn we actief, hebben het druk, voelen ons verantwoordelijk en verkeren in stressvolle situaties. Ook wij zijn omgeven door ‘eksters’ en ‘katten’ die ons bedreigen en onrustig maken.
Net als dieren gaan mensen om met spanning en ontspanning. En juist die ontspanning is zo belangrijk en wordt gemakkelijk veronachtzaamd. Als we ons spierstelsel weten te ontspannen, zullen we merken dat ons lichaam, onze zorgen en psychische spanning verminderen. Hoe meer we ontspannen, hoe beter wij ons voelen. Als we ontspannen, helpt dat te voelen wat er is. En voelen wat er is, bevordert onze gezondheid. Ter compensatie van stressvolle situaties kunnen we bewust ontspanningsmomenten creëren. Anders dan dieren kunnen mensen hier bewust voor kiezen, waarbij de keuze voor de luie leeuw in plaats van de bezige bij een mooi wenkend perspectief is.