Jorien ter Mors wint goud op de Olympische spelen op de duizend meter. Die prestatie krijgt extra glans als je weet welke problemen ze de afgelopen tijd heeft ondervonden. Na de Winterspelen, vier jaar geleden in Sotsji, waar ze ook al goud wint, beginnen haar gezondheidsproblemen. In de maanden na de spelen blijft ze stevig doortrainen. Dan blijkt haar lichaam te zwaar belast en is uitput. Ook loopt ze een streptokokkeninfectie op en kampt ze met een pijnlijke rugblessure en chronische knieproblemen. De twijfel slaat toe en het vertrouwen in haar lijf loopt een fikse deuk op. Het lichaam stelt zijn grenzen: ‘Ik wil heel graag, maar mijn lichaam wil niet alles’, zegt Ter Mors. Zij is overigens niet de enige die voor zo’n quote tekent. Ook andere sporters en niet-sporters hoor je dat vaak zeggen als het lijf hapert en het is aanleiding de strijd aan te gaan met het lichaam. Ter Mors hoopt dat een positieve instelling een goede manier is om weer te kunnen winnen. Als je positief bent kun je je lichaam laten denken dat het goed is, meent ze.
Je geest beïnvloedt je lichaam, maar ook weer niet. Haar lichaam wil niet wat zij wil. ‘Misschien is mijn knie morgen niet meer pijnlijk en vandaag wel. Ik houd me er niet meer zo mee bezig. Hij zit er nog aan en hij werkt. Daar doen we het mee’, zegt ze stoer. Ze wil doorzetten, winnen, op wilskracht, al moet ze daarvoor haar lichaam pijnigen. Je lichaam wordt de bediende van je wil. ‘Het lichaam moet doen wat ik wil’, wordt dan vaak gezegd door iedereen die de beperkingen van zijn lijf ervaart.
‘Je lichaam moet doen wat jij wil.’ Die wil kan heel sterk zijn, zo sterk dat je vergeet te luisteren naar wat je lichaam zegt. Je lichaam is immers bezield en wil jou iets laten weten. Met onze wil kunnen wij ons lichaam disciplineren, maar we kunnen er ook een relatie mee aangaan en naar luisteren. Wat zegt jou onwillige knie, je zere rug? Hoe luister je respectvol naar de boodschap van je lijf, ook als het, in jouw ogen, hapert. Je lichaam is immers je beste en meest bijzondere maatje, ook al ervaar je dat niet zo als je je beroerd voelt of kwakkelt. Maar juist als je lichaam dienst weigert is liefdevol luisteren belangrijk. Jorien ter Mors beseft dat ze zuinig moet zijn op haar lijf en het maximale moet halen uit wat ze wel kan. Daarmee toont ze zich bewust van haar grenzen en geeft ze haar lichaam ruimte. En dat wordt beloond. Misschien dat de bekroning van haar Olympische duizend meter race het vertrouwen in haar lijf herstelt en de relatie met haar beste maatje verbetert.