Het bel- en mailverkeer is enorm en er wordt van ons verwacht dat we 24/7 bereikbaar zijn. De Fransen hebben daar nu iets op gevonden. Sinds kort mogen werknemers van Franse bedrijven buiten kantoortijd hun mobiele telefoon uitzetten en hoeven ze geen zakelijke mails te beantwoorden. Het recht op onbereikbaarheid heet dat. Ook Volkswagen beperkt het e-mail verkeer. Het Duitse autoconcern heeft de e-mail server zo ingesteld dat werknemers vanaf een half uur na het einde van de werktijd tot een half uur voor de aanvang van hun werk de volgende ochtend geen berichten op hun smartphone krijgen doorgestuurd. Ook in de weekeinden ligt het zakelijke e-mailverkeer stil.
Dit soort initiatieven zijn een antwoord op een cultuur waarin we altijd bereikbaar dienen te zijn. Een voorzichtig antwoord want het mailverkeer wordt gereguleerd, niet echt gereduceerd. De smartphone en computer bepalen steeds meer ons leven. Dat eist zijn tol. Werknemers raken overprikkeld en de druk neemt toe met gezondheidsklachten, motivatieverlies of zelfs een burn-out als gevolg.
In een cultuur waarin we altijd bereikbaar zijn is er geen ritme meer. We zijn meer bedrijvig dan verwijlend, meer communicatief dan meditatief. Is er nog genoeg tijd voor jezelf, je gezin, je hobbies? Door de communicatiecultuur te veranderen kan de balans worden hersteld. Dat laat het initiatief van de Fransen en Duitsers zien. Je telefoon kun je uitzetten. Je bewaakt dan je grenzen, je balans.
Een schooldirecteur vertelde mij dat hij gestrest was omdat hij de hele dag zijn mail moest checken en beantwoorden. Toen ik hem vroeg hoe hij anders met zijn mail kon omgaan, had hij niet meteen een antwoord. Een maand later ontmoette ik hem weer en vertelde hij enthousiast dat hij tegenwoordig alle mail één keer per dag, na schooltijd, tussen half vier en half vijf, behandelde. Dat gaf hem meer rust. Hij had een ritmisch moment gecreëerd in zijn dagpatroon.
Je kunt wachten tot de overheid of je bedrijf het communicatieverkeer reguleert, maar je kunt ook zelf een creatieve oplossing bedenken.