
Greet is eenzaam en depressief. De afgelopen feestdagen versterkte dat gevoel. Ze consulteert haar huisarts met haar klachten. Die luistert aandachtig naar haar verhaal en schrijft een geneesmiddel voor. Dat zal haar negatieve gevoelens verminderen en haar spieren doen ontspannen.
Waarom schrijft een huisarts medicijnen voor en reikt hij geen alternatieven aan, een leefstijladvies bijvoorbeeld? Kennelijk is het voorschrijven van medicijnen nog steeds het geijkte patroon en is dat sterker dan natuurlijke oplossingen, terwijl die meer voor de hand liggen.
Als je astma hebt kun je baat hebben bij zuivere en zuurstofrijke berglucht. Er zijn tegenwoordig echter nieuwe medicijnen op de markt die effectiever zouden zijn. Behandeling van zware astma in het Zwitserse hooggebergte zou geen aantoonbare meerwaarde hebben ten opzichte van een behandeling met medicijnen in Nederland en een verblijf in Zwitserland zou dus zomaar uit het basispakket kunnen verdwijnen. Ziektekostenverzekeraars kiezen liever voor goedkopere chemische geneesmiddelen dan voor gezonde, zuivere, zuurstofrijke lucht.
Het kan ook anders. Sinds kort schrijven artsen in Schotland hun patiënten ‘natuur’ voor. Ze worden geadviseerd dagelijks anderhalf uur in de natuur te verblijven. Dit is geen grap. Er zijn voldoende aanwijzingen dat een verblijf in de natuur gezondheidsvoordelen heeft.
Door onze leefstijl aan te passen kunnen we niet alleen voorkomen dat we ziek worden, maar zelfs van ziektes afkomen.
Ook in Nederland zijn er steeds meer huisartsen die geen medicijnen voorschrijven – alleen als het echt niet anders kan. Marije Berkelaar noemt zich een medicijnvrije arts. In plaats van naar medicijnen te verwijzen, wijst ze op natuurlijke middelen. Ze wil de medicalisering een halt toeroepen en bewustwording bevorderen.
Tamara de Weijer – arts en oprichter van de vereniging arts en leefstijl – zet in op leefstijl en gezonde voeding. Zij pleit voor het eten van verse groenten en zo min mogelijk toevoegingen. Zij zegt: ‘Door onze leefstijl aan te passen kunnen we niet alleen voorkomen dat we ziek worden, maar zelfs van ziektes afkomen. Tijdens mijn jarenlange opleiding tot huisarts heb ik, schat ik, hooguit een dag of twee les gekregen over voeding en leefstijl. En dan ging het met name over de vraag hoe je kunt voorkomen dat je ziek wordt.’
Artsen als Tamara de Weijer en Marije Berkelaar bevrijden ons van het idee dat we afhankelijk zijn van geneesmiddelen. Zij stimuleren ons in het nemen van een eigen verantwoordelijkheid. Ze laten bovendien zien dat het voorkomen of vrij worden van ziektes meer is dan het bestrijden ervan met medicijnen.
Het nieuwe jaar is begonnen. Goede voornemens – vaak over gezondheid – horen daarbij. Nu maar hopen dat het lukt de intentie van een gezondere leefstijl het hele jaar – en liefst nog langer – vol te houden. Een goede manier ook om te ontsnappen aan de afhankelijkheid van artsen en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Een mooie stap aan het begin van dit nieuwe jaar.