De boom gaat de storm niet overleven. Hij is niet bestand tegen dit enorme natuurgeweld. Alsof de boom zich schrap zet om maar overeind te kunnen blijven. Maar dat werkt averechts. Takken knappen af. En als de stormwind zijn hoogtepunt bereikt, valt hij om.
Even verderop trotseert een andere boom ook de storm. De takken zwiepen gevaarlijk op en neer maar de boom lijkt tegen de storm bestand. Misschien omdat de stam niet zo dik is, kan de boom soepel meebewegen, hoe hard de stormwind ook tekeer gaat. Ook omdat de wortels diep in de aarde verankerd zijn blijft hij overeind. Hoe anders dan bij de gevelde boom, waar de wortels niet diep de grond in gingen en hij zich leek te verzetten tegen de wind.
De bomen hebben een levensles: wees goed gegrond en buig mee. Gronden betekent dat jij je verbindt met de aarde. Dat je geaard leeft, met twee voeten op de grond. Hoe je dat doet? Door uit je hoofd te gaan en je zwaartepunt omlaag te brengen. Ervaar dat je vitale krachtpunt veel lager ligt dan je hoofd, in je buik, je basis.
Maar stabiliteit is niet het enige, er is ook flexibiliteit als complement nodig. Naast het aarde-element is er ook wendbaarheid nodig. Die verhindert dat je vastroest en dat jij je niet kunt ontwikkelen. En net als bij een boom is er wendbaarheid nodig door mee te buigen met wat er op je af komt. Als de boom zich zou verzetten zouden de takken knappen en misschien ook wel de stam. Als wij mensen ons verzetten, verzetten we ons tegen het leven, doen we ons zelf geweld aan en verhinderen we onze groei.
Wees als een boom: stabiel én beweeglijk. Sta stevig geworteld in de grond en buig mee met de wind. Doe jezelf geen geweld aan om overeind te blijven, voel, beweeg en zet je groeistappen.