Ziekenhuizen zijn doodziek. Het zijn bedrijven geworden die winst kunnen maken, verlies kunnen lijden en failliet kunnen gaan. Dat laatste is nu gebeurd. Marktwerking heet deze ontregelaar. Patiënten zijn gedupeerd, personeel staat op straat.
Over een goede gezondheidszorg, bereikbare ziekenhuizen, marktwerking, de rol van de ziektekostenverzekeraars en de invloed van de politiek, gaat het gesprek nu. Dat gaat niet over de spanning tussen curatief en preventief handelen. Natuurlijk: als het nodig is, staan knappe chirurgen gereed om te opereren. De westerse academische geneeskunde is daarin ver gevorderd. Maar maskeert de afhankelijkheid van de dokter vaak niet onze eigen rol? ‘De arts geneest me wel en ik zorg dat ik mijn voorgeschreven pillen slik.’ Kun je zelf ook stappen zetten?
Je gaat naar je huisarts. Op het recept dat hij voorschrijft staat dat je dagelijks anderhalf uur in de natuur zult verblijven. Een bijzondere en mooie gezondheidsmaatregel, die ook nog niets kost. Sinds kort schrijven artsen in Schotland hun patiënten ‘natuur’ voor. Dit is geen grap. Dit beleid heeft tot doel bloeddruk en angst te verminderen en geluk te verhogen voor mensen met diabetes, stress, hart- en vaatziektes en psychische aandoeningen. Er zijn voldoende aanwijzingen dat een verblijf in de natuur gezondheidsvoordelen heeft. Wanneer er anderhalf uur buiten in de bossen of bergen wordt doorgebracht, wordt de hersenactiviteit die geassocieerd wordt met depressie geringer. Een verblijf in de natuur vermindert niet alleen de bloeddruk, angst, agressie en ADHD-symptomen, maar verhoogt ook je geluk en verbetert het immuunsysteem.
Ook de Duitsers hebben recent de natuur ontdekt. Die is daar weer in de mode en de Wanderlust beleeft een ware opleving, met name onder jongeren. Meindl, de Duitse marktleider in wandelschoenen, bekend van zijn degelijke wandelschoenen richt zich nu met campagnes voor sexy wandelschoenen op de jeugd. Die heeft inmiddels ontdekt hoezeer bewegen in de natuur een remedie is tegen overmatige stress en drukte en voor rust en ontspanning zorgt.
Het zou mooi zijn als de crisis rond de ziekenhuizen uiteindelijk leidt tot goede en bereikbare gezondheidszorg en liefst ook tot de afschaffing van de marktwerking. Nog mooier zou het zijn als we tot het inzicht komen dat we zelf veel meer aan preventie kunnen doen. De Duitsers zijn hiervan een goed voorbeeld: zij herontdekken de waarde van het wandelen in de natuur. De Schotten gelden als een minder goed voorbeeld omdat zij afhankelijk blijven van de huisarts; zij kunnen ook zelf hun eigen natuurrecept uitschrijven.
Abonneer je gratis op de maandagochtendcolumn (via de rechterbalk). Dan ontvang je iedere maandagmiddag het blog van die ochtend.