Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Nietsdoen is nuttig

Een ontspannende vakantie is een mooi contrast met ons drukke bestaan. Want ons leven wordt steeds drukker en het tempo komt steeds hoger te liggen. Zomaar wat cijfers: we krijgen twintig keer zoveel informatie te verwerken dan twintig jaar geleden. Gemiddeld schijnen we vierenvijftig reclamespotjes per dag via de tv over ons heen te krijgen. De dagelijkse editie van de New˗York Times bevat net zoveel informatie als iemand in de zeventiende eeuw tijdens zijn hele leven tegenkwam. De gemiddelde loopsnelheid van mensen in Singapore is sinds het midden van de jaren negentig met dertig procent toegenomen.

We krijgen het steeds drukker en het tempo van leven wordt opgevoerd. De balans is zoek. Vaker nietsdoen kan helpen om de balans tussen actief zijn en ontspanning in evenwicht te brengen. We kunnen zo nu en dan verwijlen, niet alleen in de vakantie, maar ook in het dagelijkse leven. Dat vraagt om de bereidheid te gaan ontspannen en, paradoxaal gesproken, om ‘actief’ je gedrag te veranderen en te leren lummelen.

Steeds vaker wordt er aandacht gevraagd om niets te doen. Dat helpt om op adem te komen en dieper te kunnen ontspannen. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Time is het werkwoord niksen zelfs de nieuwe Noord-Europese standaard om een gestrest leven tegen te gaan. Alan Lightman, hoogleraar menswetenschappen, vindt dat we veel meer moeten lummelen en nietsdoen om vitaal te blijven. Dat kan bijvoorbeeld door je smartphone een paar uur per dag uit te zetten, dagelijks een wandeling te maken, te mediteren, slechts twee keer per dag je mail te checken of met een kopje thee op de bank te genieten van de zonsondergang en naar vogels te luisteren.  

Mocht je denken dat niksen niet nuttig is, dan kun je dat inzicht bijstellen. Als je niets doet, is er een grote kans dat er zomaar creatieve inzichten opborrelen. De bekende natuurkundige Isaac Newton lag ooit in een zomer onder een appelboom te niksen en zag appels vallen. Dat verwonderde hem en was de opmaat tot het formuleren van zijn wetten over de zwaartekracht. John Lennon kon soms uren op de bank liggen, ogenschijnlijk onbereikbaar. Ineens sprong hij dan op, liep naar de piano en speelde een nieuw lied. Zo is Imagine ontstaan. Kennelijk is nietsdoen erg nuttig.

Aankomende retraites: klik hier voor de aankomende retraites

Nieuw boek verschenen: Omarm jezelf

Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is de simpele boodschap van dit boek. Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is een basis om liefde met anderen te delen. Jezelf omarmen vraagt om oefening en leert jou dat je goed bent zoals je bent. Kern van de oefening is contact te maken met je lichaam, je emoties, je pijn, je hart en je diepste bron.

Ton Roumen combineert eeuwenoude westerse en oosterse spirituele wijsheden met eigentijdse praktische en helende inzichten. Hij laat zien hoe je vanuit mildheid en compassie kunt leven. Ervaringen van mensen die het spoor van zelfliefde zoeken, zorgen voor een persoonlijk accent. Elk hoofdstuk eindigt met een meditatie. Met al deze ingrediënten biedt dit boek een hoopvolle boodschap die praktisch toepasbaar is bovendien.  

Omarm jezelf, Ton Roumen, uitgegeven door Berne Media | uitgeverij abdij van berne, 2019. ISBN 978-90-8972-310-9, 144 pagina’s

Bestel het boek hier via boekhandel Berne