Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Oefenen helpt

‘Ik mediteer al een aantal jaren en heb een cursus mindfulness gevolgd, maar toch vind ik het nog steeds moeilijk volledig in het hier en nu te leven. Ik zou het wel graag willen leren.’ Dit vertelde me iemand die aan een retraite wilde deelnemen. Volledig in het hier en nu leven is ook lastig. Ik kan het ook niet. Veel mensen hebben de indruk dat ze maar 20 tot 40 procent in het hier en nu leven. Het doel om in het heden te leven blijft aantrekkelijk. Als je dat kunt, hoef je niet te piekeren over je toekomst of hoef je niet de ballast van je verleden te verwerken. Leven in het hier en nu zorgt dat je met meer aandacht aanwezig bent en ook meer kunt genieten.

Er zijn overigens wel meer mooie doelen die je kunnen verleiden. Meer rust vinden is vast welkom. En wat dacht je van de wens om minder te willen oordelen en meer met mildheid naar jezelf en anderen te kijken. Meer naar je gevoel luisteren is er ook een. 

Al die verleidelijke doelen vragen wel om aanpassing van je geijkte patronen. Hoe kun je die doelen realiseren? Het simpele antwoord is: door oefening, door veel te oefenen. Kijk maar naar topsporters en concertmusici. Die oefenen wel een paar uur per dag, iedere dag opnieuw. Wat voor de topatleet en de concertmusicus geldt, geldt voor ieder mens. Als je in je leven iets wil veranderen of bijstellen, vraagt dat oefening.

Oefenen van iets nieuws vraagt om bewustwording. Je bent heel bewust bezig met wat je doet. Je leeft bewust in het hier en nu. Je luistert bewust naar je gevoel. Je bent je ervan bewust wanneer je mild bent.

Oefenen gaat doorgaans in kleine stapjes, maar vraagt wel om dagelijks onderhoud. Oefen je nieuwe patroon dagelijks een korte poos, bijvoorbeeld dagelijks tien minuten om mild te zijn of in het hier en nu te leven.

Als je oefening is gelukt, geef je jezelf een compliment als beloning. Die neem je genietend in ontvangst (en als het je niet lukt, veroordeel jezelf dan niet of voel je niet schuldig, maar geef jezelf de volgende dag een nieuwe kans).

Langzaam maar zeker kan het nieuwe patroon beklijven. Dat zal je leven prettiger en lichter maken. Zie het als een mooie beloning voor je oefengeduld.  

Aankomende retraites

De helende kracht van stilte, 26 januari 2019, Klooster Huissen
Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven

Mijn innerlijk kompas, 2 februari 2019, Heeswijk, Abdij van Berne
Een retraitedag die je in contact brengt met je intuïtie. Die leer je te gaan gebruiken en erop te vertrouwen.

Heling vinden, 11-15 februari, Klooster Huissen
In deze midweekretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken

Geaard leven, 22 februari Amsterdam, Stadsklooster La Verna
Op deze retraitedag ervaar je hoe je de verbinding met de aarde kunt verstevigen en beter kunt gronden.

Een rustige geest, een mild hart, 22-24 maart, Steyl, klooster St Michael
Een retraiteweekend waarin je geest en hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart bovendien mild kan worden.

De reis naar je hart, 17 mei, Amsterdam, Stadsklooster La Verna. Een retraitedag om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden.

Meer informatie over de retraites vind je hier 

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen.

Je kunt je ook (gratis) abonneren op de columns. Ga naar een column en schrijf je in via de rechterbalk en ontvang iedere maandagmiddag de laatste column.