Het feest van de geboorte van Jezus ligt achter ons en het verhaal gaat verder als Jozef en Maria met hun pasgeborene naar Egypte vluchten nadat ze door een engel gewaarschuwd zijn over de aanstaande kindermoord in Bethlehem. Herodes had er lucht van gekregen dat een bijzonder kind geboren was dat voor een religieuze aardverschuiving zou gaan zorgen. Uit angst daarvoor gaf hij zijn soldaten bevel om naar Bethlehem te gaan en alle jongetjes van twee jaar en jonger te doden. In het begin van zijn kwetsbare leven kon Jezus de bescherming van zijn ouders maar wat goed gebruiken.
Ouders zijn belangrijk en eigenlijk is dat ‘ouderlijk team’ ook weer te klein. ‘It takes a village to raise a child’, luidt het Afrikaans gezegde dat aangeeft dat er een hele gemeenschap nodig is om een kind veilig te laten opgroeien. Behalve ouders zijn ook grootouders, leraren, instructeurs voor sport en muziek en gezondheidsdeskundigen erbij betrokken.
Op enig moment staan we op eigen benen, beginnen we aan een arbeidzaam leven, maken carrière, vinden een partner en krijgen kinderen. Maar dan, net als het begin van het leven, is het einde ook weer kwetsbaar en ook nu is er een dorp nodig om ouderen te begeleiden: ‘It takes a village to support an aged person’. Ga maar na hoeveel ouderen met zorg worden omringd als ze niet meer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen: kinderen, familieleden, mantelzorgers, verzorgenden, geneeskundigen, revalidatieartsen, activiteitenbegeleiders en een kookploeg.
Net als het begin van het leven, is het einde ook kwetsbaar en is er een dorp nodig om ouderen te begeleiden.
De kwetsbaarheid van het kleine kind vraagt erom het te omringen met aandacht, zorg en liefde als basis om het op te voeden, te onderwijzen en in te wijden in het leven. De hulpeloosheid van mensen in hun laatste levensfase vraagt evenzeer om hen te omringen met aandacht, zorg en liefde.
In de tussenliggende periode, als we op eigen benen staan en op enig moment de ouderdom ons leven binnentreedt, kunnen we, minstens deels, voorsorteren op onze oude dag. Weliswaar hebben we niet alles in de hand maar we kunnen oefenen om jong te blijven door te blijven lezen, bewegen, de hersens te blijven prikkelen, ons te omringen met mensen en gezond te eten. En vooral onszelf te omarmen door minstens af en toe gezellig te lachen en te knipogen naar het leven, met als inspirerend voorbeeld bisschop Tutu die gisteren op 90 jarige leeftijd is overleden en heel zijn leven een speels kind is gebleven.