Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Ontspannen is mediteren

Mediteren is ingewikkeld. Dat beeld hebben veel mensen en schrikt af. Het is niet aantrekkelijk op een bankje of kussentje te zitten en na een poos kramp te krijgen in je benen of je rug stijf te voelen worden. En dan al die ingewikkelde technieken zoals het herhalen van een mantra, het visualiseren van een zon of een goed humeur. Erg ingewikkeld allemaal, lijkt het. De beoefening van meditatie blijft wel aantrekkelijk omdat je weet dat er voordelen mee te behalen zijn: meer balans en rust (in je hoofd), aandachtige aanwezigheid en meer ruimte voor je hart.
 
Maar meditatie is niet ingewikkeld. Als je het beeld loslaat dat het leven gejaagd is en dat je zo snel mogelijk van A naar B moet, biedt ieder moment van de dag gelegenheid voor meditatie. Daar is geen ingewikkelde techniek voor nodig. Soms mediteer je zonder het te weten. Trek de natuur in, luister naar de vogels, wees je bewust van je adem, ontspan en geniet van het leven. Doe iets wat je helpt rust te vinden en doe zo af en toe zo min mogelijk – liefst niets. 

Ontspanning geeft ruimte. Welke ruimte? Ruimte voor je natuurlijke staat van zijn. Die is altijd groter dan je ego en er zijn kwaliteiten mee verbonden als creativiteit, rust en liefde. Deze mooie kwaliteiten krijgen alle ruimte als je ontspant of mediteert. Dat is wat er gebeurt. Het maakt dan niet uit of je op een kussentje zit, in het gras gaat liggen of een poosje rustig in een eeuwenoude kerk verblijft tijdens je vakantie.

Aankomende retraites

Innerlijk vrij, Abdij van Berne, Heeswijk, 29 april. Tijdens deze retraitedag ervaar je wat het is te leven vanuit je dragende centrum en hoe je nog meer ruimte voor jezelf kunt maken. ~ deze retraitedag is vol

Leven met aandacht en mildheid, La Verna, Amsterdam, 19 mei. Een retraitedag waarin je verkent hoe liefdevolle aandacht steeds meer een plaats kan krijgen in je leven.

Thuiskomen bij jezelf, Klooster Huissen, 27 mei. Tijdens deze retraitedag ga je op zoek naar je bestemming en het spoor dat daar naar toe leidt.

Zomertijd, ademtijd, Klooster Huissen, 14-18 augustus. In deze midweekretraite maak je kennis met een keur van meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen (Deze retraite is verplaatst van juli naar augustus!).

Thuiskomen bij jezelf, Abdij van Berne, Heeswijk, 8-10 september. Een retraiteweekeinde waarin je op zoek gaat naar je bestemming en het spoor dat daar naartoe leidt.

De helende kracht van stilte, 4-8 oktober, Klooster Steyl. Een vijfdaagse retraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

Mijn innerlijk kompas, 3-5 november, Klooster Steyl. Een retraiteweekeinde dat je contact brengt met je intuïtie, die je leert te gaan gebruiken en erop te gaan vertrouwen

Meer rust en balans in je leven, 24-26 november, Zwanenhof Zenderen. Een retraiteweekeinde waarin je ontdekt hoe aandachtige aanwezigheid, mildheid, eenvoud, vriendelijkheid en geduld jou helpen meer rust en een betere balans te vinden.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Nieuw boek verschenen

‘Spiritualiteit is zweverig’, denken veel mensen. In dit boek maakt Ton Roumen echter duidelijk dat spiritualiteit een aarde-element nodig heeft. Als dat ontbreekt is de opvatting van spiritualiteit beperkt. Het aarde-element is een vitaal onderdeel van spiritualiteit, van het leven. Geaarde spiritualiteit gaat over de vraag hoe we ons verhouden tot de alledaagse realiteit, met alle weerbarstigheden, passies, strijd en pijn. Het is een vorm van spiritualiteit waarin ons lichaam een belangrijke rol speelt en we onze emoties voelen en uiten. Als we gaan voelen, ontdekken we ook dat het hart een krachtig gevoelscentrum is. Het is de zetel van vriendelijkheid, compassie en liefde. Als die waarden van het hart ruimte krijgen, sluiten we het leven zelf – onszelf – in de armen en gaan we op een natuurlijke, ontspannen en gemakkelijke manier leven.

Geaarde spiritualiteit, Berne Media | Uitgeverij van Berne, Heeswijk, 2017, 160 pagina’s. Prijs: € 14,90   ISBN 978 90 8972 163 1

Verschijnt ook als E-book ISBN 978 90 8972 180 8

Bestel het boek hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen