Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Op adem komen

retraiteWe waren op vakantie in de bergen van Oostenrijk. Bij een dalstation van een kabelbaan stond een groot reclamebord. De afbeelding toonde twee vrouwen die op een alpenwei zaten en van het schitterende uitzicht op de bergen genoten. De begeleidende tekst bij dat beeld luidde: Zeit zum atmen – tijd om te ademen. Met het billboard suggereren de reclamemakers een relatie tussen ‘vakantie’ en ‘ademen’. Ze willen toeristen verleiden naar de Oostenrijkse Alpen op vakantie te komen en hun lokmiddel is adem. En dat is heel slim gedaan. Ze weten een gevoelige snaar te raken, want als je op vakantie bent, ben je doorgaans meer ontspannen omdat de dagelijkse druk wegvalt en er geen verplichtingen zijn. Je adem krijgt meer ruimte en daardoor krijg jij meer ruimte. Je kunt dan meer ontspannen en daardoor ook meer genieten. En dat is wat we willen: ontspannen en genieten tijdens onze vakantie en liefst willen we dat gevoel ook vasthouden na de vakantie. De adem is een sleutel en opent de deur naar ontspannen en genieten. Kennelijk zijn de reclamemakers zich daar terdege van bewust.

chillen 1Als je op vakantie bent, heb je volop de tijd op je adem te letten en je er bewust van te worden. Hoe diep is je adem? Wat is het tempo ervan? Ben je ermee in contact? Bewustwording van je adem lijkt simpel en ook een cliché. Maar clichés zijn ook vaak waar en bevatten wijsheid. We weten dat een diepe en rustige ademhaling gezondheidsvoordelen heeft en minstens een medicijn is tegen stress. En spirituele leraren gaan nog een stap verder. Ze beweren dat wie zijn adem verandert, door de bewustwording ervan, zijn leven kan veranderen. Er komt dan meer ruimte. Ruimte voor ontspanning, ruimte om te genieten. Dat is een mooi vakantiegevoel. De kunst is nu om het vakantiegevoel te omarmen en dagelijks te ervaren.
Het is al heel wat af en toe tijd te nemen om bewust te ademen en te voelen hoe de ademhaling een deur opent naar ontspanning en genot.

Aankomende retraites

De reis naar je hart, Abdij van Berne, Heeswijk, 16-18 september 2016. Een retraiteweekeinde om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden

De helende kracht van stilte, Klooster Steyl, 10-14 oktober 2016. Een midweekretraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot je partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

In contact met je bron, Amsterdam La Verna, 21 oktober 2016. Een retraitedag waarop je ontdekt wat je bron is, er contact mee maakt en je erdoor laat voeden.

Levenskunstenaar worden, Klooster Huissen, 29 oktober 2016. Een retraitedag om de levenskunstenaar in jezelf te verkennen en te ontdekken wat er nodig is om contact te maken met je levensvreugde.

Heling vinden, De Zwanenhof, 31 oktober – 4 november 2016.  In deze midweekretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en je leert dit te gebruiken.

Een rustige geest, een mild hart, Klooster Steyl, 11-13 november 2016. Een retraiteweekeinde waar je geest en je hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart mild kan worden.

Loslaten en ruimte maken, Abdij van Berne, 19 november 2016. Tijdens deze retraitedag laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen