‘De weg ligt in je hart’, zei Boeddha. Jezus verkondigde: ‘Wat je ook doet, doe het met heel je hart.’ En Confucius adviseerde: ‘Waarheen je ook gaat, ga met heel je hart.’ Bekende spirituele leiders in het Oosten en Westen wisten hoe belangrijk het hart was en adviseerden voortaan vanuit je hart te leven. Dan hoef je je niet langer te laten leiden door haat, jaloezie, onrust, rationaliteit, angst of plicht maar door de prachtige kwaliteiten die in je hart zetelen. En dat zijn er veel. Liefde, mildheid, mededogen, vriendelijkheid, genegenheid, verbondenheid, harmonie, rust, vrede, verzoening en vergeving zijn waarden van het hart. Deze vragen om gevoeld, gevoed en geleefd te worden. Onze tijd is er rijp voor. Er is zoveel behoefte aan rust, hartelijkheid en vriendelijkheid. Veel mensen lopen tegenwoordig vast met hun hoofd, worden ziek van alle druk en stress of beoefenen mindfulness omdat ze hopen dat dit hen leert vriendelijk en mild te worden.
De grote spirituele leiders Boeddha, Jezus en Confucius wezen ruim tweeduizend jaar geleden al op de weg van het hart. Is die les vergeten? Dat niet, maar het blijkt wel een lastige. Heeft tweeduizend jaar christendom meer mildheid en mededogen gebracht? Natuurlijk zijn er voorbeelden en praktijken dat het wel is gelukt, maar niet op grote schaal. De afgelopen twee millennia heeft het christendom een valse start gemaakt: angst en macht hebben zich sterker doen gelden dan de waarden van het hart. Nu leven we in een tijdperk waarin eenzijdige rationaliteit, onrust en angst achter ons kan worden gelaten. Het hart kan zich dan openen en mild worden. Dat is wat we zo goed kunnen gebruiken. Als we gaan leven vanuit ons hart, kan het licht op die plaats worden ontstoken en ontstaat er een golf van bijzondere kwaliteiten, die een ander mens van je maken. Niet langer zijn onrust, rationaliteit of angst dan je belangrijkste drijfveren, maar je hart. Blaise Pascal zei ooit al dat het hart redenen heeft die de rede niet kent.
Maar hoe kun je je hart voelen en volgen? Door je ervan bewust te zijn. Wees met je bewuste aandacht bij je hart. Ga er met de aandacht naar toe. Adem ernaar toe. Visualiseer dat je in- en uitademt via je hart. Adem in, adem uit. Adem bij iedere inademing rust, liefde, vrede en vreugde in. En adem weer uit. Voel hoe je hart gevuld wordt met rust, liefde en compassie. Ervaar steeds vaker dat je hart een centrum is, een centrum van mildheid. Een plaats ook van rust. Duisters spreken van Herzensruhe – een rustig hart. Als je leeft vanuit je hart is er geen stress. En een rustig hart kan ook weer mild worden. Als je de mildheid van je hart wilt voelen kun je afstemmen op dankbaarheid.
Ga iedere dag voor welke ervaringen, inzichten of ontmoetingen je dankbaar bent. Wees bereid te ontvangen. Voel die dankbaarheid, ontvang deze en laat de stemming toe in je gemoed, in je hartcentrum. Naast dankbaarheid kun je ook afstemmen op vergeving. Ook dat helpt je mildheid te bevorderen. Nog niet eens het vergeven van anderen, maar jezelf. Vergeef jezelf als je te streng was voor jezelf, als jij jezelf tekort deed. Wordt zacht, wordt mild.
Een open en mild hart is de basis voor het oplossen van problemen, van stugheid in ons persoonlijk leven en onze samenleving. Einstein zei het ooit al: ‘Het probleem vandaag de dag is niet de atoomenergie, maar het hart van de mens.’