Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Patroon doorbreken

‘Laat je oude patroon maar los,’ dat wordt gemakkelijk gezegd. Maar hoe doe je dat en wat laat je los? Je kunt van alles loslaten: onrust, onzekerheid, boosheid, perfectionisme. Doorgaans gaat loslaten niet vanzelf. Je kunt zelf iets doen. Loslaten is je oude patroon verlaten door in een nieuw te stappen, door te veranderen. Hoe dat concreet en simpel kan? Keer de volgorde om van de warme maaltijd ’s avonds en de lunch ’s middags. Werk een keer op zaterdag en neem woensdag vrijaf. Koop nieuwe kleren. Neem een andere route naar je werk. Bel een vriend of vriendin die je in jaren niet meer hebt gesproken.

Je verbinden met een nieuw patroon is niet gemakkelijk omdat mensen gewoontedieren zijn en irrationeel en oud gedrag gemakkelijk in stand houden. We weten dat roken slecht is, maar doen het toch omdat we het lekker of gezellig vinden. Ook weten we dat je voor een rood verkeerslicht moet stoppen, maar fietsen toch door omdat het goed uitkomt. Rationeel gezien weten we wat goed of slecht is, maar emotioneel gezien ligt dat anders. Dat heeft met ons brein te maken. Het reptielenbrein dat in ons huist is sterker dan ons denkende brein.  

Toch kun je uit je patroon stappen, want het denkende brein – de hersenschors – biedt de mogelijkheid van veranderen en leren. Psycholoog William James zei ooit al dat van alle levende wezens alleen de mens zijn patroon kan doorbreken. Door een ander patroon te creëren, maken de hersenen nieuwe associaties, nieuwe verbindingen. Zo’n verandering vraagt ook om veel oefening: ons brein en ons lichaam gaan er dan aan wennen en verbinden zich ermee.  

Als het je lukt een patroon te veranderen, hoe klein ook, door oefening, is dat een beloning. ‘Zie je wel het is me gelukt te stoppen met roken,’ of: ‘geweldig dat ik nu iedere dag tien minuten beweeg.’ Wees je heel erg bewust van die verandering, neem de beloning helemaal in ontvangst en geniet ervan. Door het in ontvangst te nemen en ervan te genieten, kunnen lichaam en geest ontspannen en vanuit dat prettige gevoel zijn ze nog beter in staat de verandering te accepteren en te laten beklijven.

In een ander patroon stappen vraagt om een besluit. Maar ook omstandigheden kunnen helpen om te veranderen. Misschien is de komende zomervakantie zo’n prettige omstandigheid. Een fijne zomertijd gewenst.

Aankomende retraites

Zomertijd, ademtijd, 6-10 augustus, Steyl, Klooster St Michael
In deze midweekretraite maak je kennis met een keur van meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen.

Kloosterretraite, 7-9 september, Heeswijk, abdij van Berne
In deze weekendretraite maak je kennis met de wijsheid van kloosters (leven met aandacht, leven vanuit je hart en je bron, stilte en verstilling) en ga je na hoe je dit in jouw leven kunt integreren.

Een rustige geest, een open hart, 22 september, Klooster Huissen
Een retraitedag waarop je geest en hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart bovendien mild kan worden

De helende kracht van stilte, 1-5 oktober, Steyl, klooster St Michael
Een midweekretraite waarin jij je onderdompelt in stilte, deze tot partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

Innerlijk vrij, 3 november, Klooster Huissen
Deze retraitedag helpt je om je minder te laten bepalen door wat anderen van je verwachten of eisen en meer vanuit je eigen dragende centrum te leven.

Heling vinden, 9-11 november, Steyl, Klooster St Michael
In deze weekendretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken.

De helende kracht van stilte, 17 november, Heeswijk, Abdij van Berne
Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Loslaten en ruimte maken, 23-25 november, Bezinningscentrum De Zwanenhof, Zenderen
Tijdens dit retraiteweekeinde laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Loslaten en ruimte maken, 30 november, Amsterdam, stadsklooster La Verna
Tijdens deze retraitedag laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Kloosterretraite, 14-16 december, Klooster Huissen
In deze weekendretraite maak je kennis met de wijsheid van kloosters (leven met aandacht, leven vanuit je hart en je bron, stilte en verstilling) en ga je na hoe je dit in jouw leven kunt integreren.

Meer informatie over de retraites vind je hier  

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen.
Je kunt je ook abonneren op de gratis columns. Ga naar een column en schrijf je in via de rechterbalk, dan ontvang je iedere maandagmiddag de laatste column.