Google is een mooi voorbeeld van een organisatie waar werknemers tussen de middag gratis heerlijke, gezonde en vers bereide maaltijden kunnen gebruiken. Dat is niet alleen een prettige arbeidsvoorwaarde, maar vooral ook een manier om halverwege je werkdag afstand te nemen, even rust te vinden en jezelf van nieuwe energie te voorzien.
Als je geen pauzes inlast, kun je steeds meer door je bezigheden in beslag worden genomen en er zelfs in verstrikt raken. De dag wordt dan de baas over jou met als gevolg dat je maar moeilijk dicht bij jezelf kunt blijven en de kans op werkdruk en stress toeneemt. Naarmate de dag vordert, groeit het gevaar dat we niet meer naar onszelf of anderen blijven luisteren en onszelf forceren. Op het midden van de dag ligt dan de crisis op de loer. Als je halverwege de dag merkt dat je geheel en al door je werk in beslag wordt genomen of dreigt te worden ‘leeggezogen’ door anderen of je werk, bieden pauzes uitkomst.
Je kunt rustmomenten inlassen om nieuwe energie op te doen. Want dat gebeurt in een pauze. Willem van Rhenen, hoogleraar Engagement and Productivity bij Nyenrode Business Universiteit gebruikt het beeld van een mobiele telefoon die ook regelmatig moet worden opgeladen om te kunnen functioneren. Na een dag intensief gebruik kun je de telefoon wel op het nachtkastje leggen, maar daarmee laadt hij nog niet op, zegt Van Rhenen. Pas als je de telefoon aansluit op het elektriciteitsnet wordt deze opgeladen met nieuwe energie. En zo gaat het ook met mensen. Ook voor hen zijn pauzes momenten om op te laden.
Het gaat er overigens niet alleen om dat je pauzeert maar vooral ook wat je in een pauze doet en of de onderbreking je helpt om nieuwe energie te krijgen. Je kunt je afvragen of een computerspelletje of een verhit debat met je collega’s tijdens een pauze een goede manier is om jezelf terug te vinden. Wil je nieuwe energie verzamelen, dan dient een pauze een min of meer meditatief gehalte te hebben. Zo kun je denken aan een gezonde en ontspannende lunch. Je kunt ook denken aan een middagwandeling in je eentje, een theepauze zoals de Engelsen dat gewend zijn, tijd voor jezelf, een meditatie of een korte tijd bewust en diep ademhalen.
Een pauze heeft ook nog een andere waarde dan opladen. Duitsers spreken over een schöpferische Pause, waarmee ze aangeven dat de pauze een voorwaarde is om opnieuw te creëren. Dit betekent dat als je schijnbaar niets doet er toch iets positiefs gebeurt. Wil je geïnspireerd blijven en succesvol zijn dan helpen pauzes. Je kunt dan je accu opladen en straks weer creatief zijn.
De waarde van pauzes wordt ook duidelijk als je naar het kloosterleven kijkt. Daar worden meerdere meditatiemomenten of gebedsmomenten per dag georganiseerd. Dat zijn oplaad- en rustmomenten en manieren om je open te stellen voor God. Kloosterlingen halen bewust adem als ze hun psalmen zingen. Zo blijven ze geïnspireerd.
Maar de eigenlijke sleutel om gedurende de dag in balans te blijven ligt aan het begin ervan. Als je gehaast en gestrest opstaat, ben je al niet meer dicht bij jezelf, terwijl de dag nog moet beginnen. Het klinkt paradoxaal, maar wie na een periode van nachtrust, de dag begint met een pauze, bijvoorbeeld in de vorm van een meditatie, een zonnegroet of tijd voor een kop thee, maakt een bewuste en ontspannen start waar de hele verdere dag van kan worden geprofiteerd, terwijl andere pauzes in de loop van de dag kunnen helpen dit gevoel niet verloren te laten gaan.