Sinterklaas is weer in het land en er worden weer volop pepernoten gestrooid. Maar niet alleen Sinterklaas en zijn knechten strooien met snoepgoed. Heel wat mensen strooien pepernoten, niet alleen in de Sinterklaastijd, maar het hele jaar door. Die pepernoten heten aandacht en zorg voor anderen en het nemen van je maatschappelijke verantwoordelijkheid.
‘Als ik zelf het dak aan het schoonmaken ben, kan ik dat van de buren er ook wel bijdoen. Daar zullen ze blij mee zijn.’ ‘De school zoekt een lid voor de medezeggenschapsraad. Echt iets voor mij.’ ‘Ik doe mee aan het buurtproject om de wijk netjes in orde te houden.’ ‘Ik wil geen verjaardag in de familie overslaan. Ik zorg wel dat het in mijn agenda past, hoe dan ook.’
Ook in je eigen leven worden heel wat pepernoten gestrooid. Die heten aandacht en zorg voor anderen.
Dat klinkt allemaal sociaal en hulpvaardig. Maar het kan je ook opbreken als je in al je hulpvaardigheid je grenzen niet bewaakt of als je anderen helpt louter uit plichtsbesef. Die hulpvaardigheid uit plichtsbesef heeft mij in het verleden vaker parten gespeeld. Welbeschouwd vond ik het buurtproject niet leuk en het lidmaatschap van de medezeggenschapsraad evenmin. Hulpvaardigheid kan je op termijn ook leegzuigen en gaan frustreren. Je hebt alles weggegeven, al je energie. Het is net als met die gestrooide pepernoten. Alle kinderhanden zijn gevuld en zijn er blij mee. Maar jouw zak met pepernoten is leeg. Jij hebt al je aandacht en energie weggegeven. Iedereen is bediend en heeft mogen ontvangen, alleen jij niet, jij bent nu leeggelopen als een ballon.
De balans tussen geven en ontvangen is verstoord. En die is nu juist zo belangrijk omdat die jouw levensstroom gaande houdt. Als je geeft, kun je ook ontvangen. Ontvangen is jezelf voeden. Je hoeft alleen maar na te gaan of die balans bewaakt wordt. En als je teveel geeft of naar de ander neigt, is het zaak om jezelf tijdig weer op te laden en te voeden. Voeden is ervoor zorgen dat je met jezelf in verbinding blijft, dat je goed voor jezelf zorgt. Aandachtspunt is de kernvraag hoe je ervoor zorgt dat je zak met pepernoten tijdig en periodiek wordt aangevuld. In plaats van het lidmaatschap van de medezeggenschapsraad – hoe belangrijk ook – kies ik zelf tegenwoordig liever voor een wandeling in de natuur omdat een goede balans in mijn leven me dierbaar is geworden.