Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Resetten

Corona treft ons allemaal. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Iedereen heeft wel een verhaal over wat deze tijd met je doet, over wat je verloren bent geraakt. Ziekte, lijden, angst, verlies van een dierbare, verlies van inkomen, van werk. Veel valt weg. Veel ligt stil. Zelf ervaar ik het ook. Mijn retraites liggen al drie maanden stil. Gelukkig kunnen ze in juni weer van start gaan.

Wat ons ook treft, is de hoeveelheid aan informatie die ons overspoelt. Die is vaak tegenstrijdig, verwarrend. Zijn mondkapjes nu wel of niet effectief? Is die anderhalve meter echt nodig? Waarom zijn zwembaden wel open en sportscholen niet? Behalve onduidelijk maakt het nieuws angstig, het vergroot de zorgen. Als er gemeld wordt dat er misschien een tweede golf komt en dat minister De Jonge gedwongen quarantaine in nieuw testbeleid niet uitsluit, kan dat nieuws voor onrust zorgen.

De vraag is of we ons laten meeslepen door informatie die verwart en onrustig maakt. Waar sta je zelf? Hoe kun je rustig en gegrond blijven? Wat heb je nodig? Dat kom je aan de weet door te gaan voelen. Dan kun je erachter komen – achter alle ervaringen van verlies – welke zorg en aandacht jij nodig hebt.

De wereld is opgeschud. Onze eigen leefwereld niet minder. Alsof er een crash heeft plaatsgevonden. Als dat bij een computer gebeurt, moet hij worden gereset. Ook onze ziel heeft een reset nodig. Deze tijd vraagt om reflectie: welke reset is nodig? Dat is persoonlijk, voor iedereen anders. Ik hoor verhalen wat mensen allemaal ondernemen. Er zijn er die veel wandelen en fietsen en van de natuur genieten. Anderen mediteren en gaan in hun tuin meditatief bewegen. Weer anderen zorgen ervoor dat ze genoeg slapen en rusten. En weer anderen willen vooral positief blijven. Deze tijd van verandering biedt de gelegenheid zelf te veranderen. Dat vraagt om reflectie en een reset van je ziel.

 Aankomende retraites:

klik hier voor de aankomende retraites

Laatste boek Omarm jezelf

Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is de simpele boodschap van dit boek. Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is een basis om liefde met anderen te delen. Jezelf omarmen vraagt om oefening en leert jou dat je goed bent zoals je bent. Kern van de oefening is contact te maken met je lichaam, je emoties, je pijn, je hart en je diepste bron.

Omarm jezelf, Ton Roumen, uitgegeven door Berne Media | uitgeverij abdij van berne, 2019. ISBN 978-90-8972-310-9, 144 pagina’s

Bestel het boek hier via boekhandel Berne