Met een klein groepje mensen die de smartphone minder vaak wilde gebruiken is het vorig jaar begonnen. De offline club, zoals de groep heet, telt inmiddels 250.000 leden, vooral twintigers en dertigers. Steeds meer mensen hebben genoeg van de smartphone en leggen hun telefoon vaker weg. Dat kan dus bij offline bijeenkomsten in een café, restaurant of kerk. Daar kun je lezen, schrijven of naar muziek luisteren. Je betaalt er wel voor. Een avond offline in de Westerkerk kost 17,50, studenten betalen 15 euro.
Want ja, de smartphone maakt ons gek. We zijn 24/7 bereikbaar. We zijn vaak meer dan zes uur online. Uit onderzoek blijkt dat zeker 34 procent van de ondervraagden aangeeft verslaafd te zijn aan de smartphone. Onder jongeren tussen de 18 en 24 is dat zelfs 62 procent. Ruim zes miljoen Nederlanders ervaren sociale media als een gevaar voor het mentale welzijn. Een groeiende groep is dit gedrag zat. Initiatieven om de smartphone veel minder vaak te gebruiken voorziet in een behoefte en is een gat in de markt.
Ruim zes miljoen Nederlanders ervaren sociale media als een gevaar voor het mentale welzijn.
Dat de bijeenkomsten in een kerk worden georganiseerd is opvallend. Een kerk wordt geassocieerd met bezinning en naar binnen keren. Zo’n plek past goed bij een leefstijl waarbij je je niet druk hoeft te maken over de wereld om je heen. Bij elkaar komen zonder smartphone borduurt voort op een leefstijl van rust die aan de orde is als je gaat wandelen, schrijven, lezen of naar rustige muziek luistert. Offline zijn maakt het mogelijk rust te ervaren en dat is weer een voorwaarde om geïnspireerd te raken en nieuwe ideeën op te doen. Soms zijn stilte en bezinning noodzakelijk om te weten hoe je iets gaat aanpakken of voor het overdenken van je drijfveren. Zo is bekend dat de leider van de religieuze orde van de jezuïeten gewend is twee uur stil te zijn voor ieder belangrijk besluit dat hij neemt. Kloosterlingen weten hoe belangrijk stilte is.
De bijeenkomsten zonder smartphone hebben ook een sociaal aspect. Iedereen kan het in zijn eentje doen. Maar dat je met gelijkgestemden bent schept een band. Iedereen is individueel met zijn of haar eigen boek of schrijfactiviteiten bezig, maar collectief wil iedereen los zijn van de smartphone. Ook dat doet denken aan een kloostersfeer. Als monniken samen in een kerk zitten schept dat een band. Dat gebeurt ook bij leden van de offline club. Zij zijn verbonden door het bewustzijn dat ze zich prettiger voelen als ze niet de hele tijd op hun telefoon kijken. Dat is comfortabeler en rustiger. Voor het kopen van rust blijken mensen zelfs 17,50 over te hebben. En misschien wordt eerstdaags ontdekt dat het nog simpeler en goedkoper kan.