Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Sensitiviteit als kracht

Als je iemand nodig hebt voor het repareren van je dak of cv-ketel, kun je op internet gaan zoeken naar klantbeoordelingen zodat je bij een kundige en betrouwbare klusjesman uitkomt, maar je kunt ook tijdens een kennismakingsgesprek je sensitiviteit gebruiken om aan te voelen of de technicus te vertrouwen is. Sensitiviteit is handig en nuttig.

Sommigen zijn wel meer gevoelig dan anderen. Het kan zijn dat je hoog sensitief bent. Maar hoe weet je dat? Een klein testje kan je helpen. Word jij gemakkelijk overdonderd door fel licht? Voel jij je ongemakkelijk als er veel om je heen gebeurt? Werd jij als kind door je ouders en leraren gevoelig of verlegen gevonden? Als je deze vragen met ja beantwoordt is er een grote kans dat je hoog sensitief bent. In dat geval komen beeld- en geluidsprikkels extra hard binnen, sta je open en vang je veel signalen en gevoelens van anderen op. Ook voel je stemmingen van anderen goed aan. Dat is vermoeiend en put je uit.

Maar je kwetsbaarheid is ook je kracht, dat wordt duidelijk als bekende hoog sensitieve Nederlanders zoals presentatrice en schrijfster Daphne Deckers, weervrouw Marjon de Hond, actrice Liesbeth Kamerling en schrijver Arthur Japin hun verhaal vertellen. Onlangs maakten sommigen bij Omroep Max en in Psychologie Magazine duidelijk dat hun creativiteit te maken heeft met hun hoge sensitiviteit.

Hoe kun je ermee omgaan? Als je erg gevoelig bent voor prikkels is het belangrijk genoeg herstelmomenten in te lassen. Blootstelling aan prikkels kun je voorkomen door ’s avonds geen tv te kijken of je ’s morgens niet door het wereldnieuws van streek te laten brengen. Er zijn vast nog meer creatieve oplossingen.

Ook kun je nagaan welke prikkels of mensen jou energie kosten. Je collega’s op je werk? Dan kun je overwegen wat vaker thuis te werken, je beter te beschermen of – in het meest extreme geval – uit te zien naar ander werk. Verder kun je de vrijmarkt op Koningsdag en de jaarlijkse kermis mijden. Eigenlijk gaat het erom of jij je leven zo organiseert dat het voor jou comfortabel is en jou voldoende blij maakt. Doe dingen die jou energie geven in plaats van dat ze energie kosten, activiteiten die zo min mogelijk stress geven, maar wel een goed gevoel.

Aankomende retraites

Mijn innerlijk kompas, 3-5 november, Klooster Steyl ~ deze retraite is vol
Een retraiteweekeinde dat je contact brengt met je intuïtie, die je leert te gaan gebruiken en erop te gaan vertrouwen

De helende kracht van stilte, 11 november, Klooster Huissen
Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Een rustige geest, een mild hart, 18 november Heeswijk, Abdij van Berne ~ nog 2 plaatsen
Een retraitedag waar je geest en hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart bovendien mild kan worden.

Meer rust en balans in je leven, 24-26 november, Zenderen Zwanenhof
Een retraiteweekeinde waarin je ontdekt hoe aandachtige aanwezigheid, mildheid, eenvoud, vriendelijkheid en geduld jou helpen meer rust en een betere balans te vinden

Licht leven, 19-21 januari 2018, Klooster Huissen
Een retraiteweekeinde waarin je ontdekt hoe je leven lichter en lichtvoetiger kan worden. 

Geaard leven, 10 februari 2018, Heeswijk, Abdij van Berne
Op deze retraitedag ervaar je hoe je de verbinding met de aarde kunt verstevigen.

Heling vinden, 19-23 maart 2018 , Zenderen, Zwanenhof
In deze vijfdaagse midweekretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen