Afgelopen week merkte ik dat mijn slaapbehoefte groter was dan anders. Misschien hangt die behoefte samen met het korter worden van de dagen. Ik heb eraan toegegeven omdat ik weet dat goed en genoeg slapen, net als gezond eten en genoeg bewegen, de gezondheid positief beïnvloedt. Daarin werd ik bevestigd door huisarts Rinske van de Goor die vorige week in de Volkskrant meldde dat een goede nachtrust de concentratie en de stemming verbetert. Omgekeerd kan een slaaptekort nogal wat gevolgen hebben zoals hoge bloeddruk, gewichtstoename, maagklachten, depressie en angst. Een slaaptekort houdt risico’s in voor jezelf, maar ook voor anderen. Een vrachtwagenchauffeur let door slaapgebrek minder goed op of kan boven zijn stuur in slaap vallen. Vermoeidheid van een arts die te lange diensten maakt, heeft effect op zijn eigen gezondheid en op de veiligheid van zijn patiënten omdat hij een verhoogd risico loopt fouten te maken.
Hoogleraar Matthew Walker van de Universiteit van California in Berkeley waarschuwt voor de risico’s van een slaaptekort. Te weinig slaap houdt verband met aandoeningen zoals diabetes, hartinfarcten, herseninfarcten, hersenbloedingen, beroertes, kanker, alzheimer, obesitas en psychische problemen. Het kan zelfs tot een vroegtijdige dood leiden. Genoeg redenen dus om voldoende te slapen.
Het zou zo maar kunnen dat Nederlanders tijdens de lockdown meer uren sliepen, met minder stress, ziekte en hartaanvallen als gevolg.
Onze maatschappij is echter niet ingericht op genoeg slaap en is dat al heel lang niet. Toen er nog geen elektrische verlichting was, gingen mensen met de kippen op stok. Sinds de Middeleeuwen zijn we minder gaan slapen omdat de industrialisatie en de uitvinding van de lamp ervoor gezorgd hebben dat we langer doorwerken en later naar bed gaan. En tien jaar na de Tweede Wereldoorlog kwam de tv in de huiskamer en rond de eeuwwisseling de computer met internet. Allemaal ontwikkelingen waardoor we langer opblijven. We kijken naar de Late Night talkshow en willen de spannende nachtfilm niet missen; we laten ons tot in de late uurtjes prikkelen door licht en het beeldscherm, ook al weten we dat dit onze gezondheid kan schaden. Het kan ook anders.
Recente statistieken laten zien dat er tijdens de coronalockdown opvallend minder hartaanvallen dan gemiddeld waren. Door thuis te werken, konden we langer slapen. En ‘s avonds konden we er niet uit, waren we het tv kijken na een paar avonden zat en besloten we maar op tijd naar bed te gaan. Het zou zo maar kunnen dat Nederlanders meer uren sliepen, met minder stress, ziekten en hartaanvallen als gevolg. Slapen is bepaald slim. Je bevordert je gezondheid op een natuurlijke manier, niet door medicijnen te gebruiken maar door simpelweg je ogen te sluiten.