Somber is het woord dat ik de afgelopen dagen vaak heb gehoord. Rutte is somber over de vooruitzichten. Hij twijfelt of de lockdown binnenkort kan worden versoepeld. Somber klinkt ook de boodschap van Van Dissel – en zijn lichaamshouding onderstreept zijn zware verhaal alleen maar. Iedereen heeft zijn zorgen. Scholieren kunnen hun medescholieren niet ontmoeten en hun energie niet kwijt. Restauranthouders en cafébazen kunnen hun zaak niet openen. Jongeren zijn depressief, ouderen eenzaam.
Kennelijk twijfelen velen aan perspectief, ook al beweerde Rutte al drie keer tijdens opeenvolgende persconferenties dat er licht aan het einde van de tunnel is. Het is niet zo slim te verwijzen naar iets dat er nog niet is. Je wil mensen hoop geven, maar bereikt het tegenovergestelde. Natuurlijk is het menselijk om te hopen op een betere toekomst, maar de discrepantie tussen wat er nu is (het is nu pittig) en later (wordt het beter), wordt wel erg groot en zorgt voor druk en stress. Die stress vermindert als je toelaat en accepteert wat er nu is – een lesje levenskunst om de aandacht in het hier en nu te houden.
Het is realistischer en eerlijker volmondig te erkennen dat jij je – hier en nu – beroerd voelt en die negatieve stemming accepteert. Het toelaten en accepteren van je negatieve gevoelens is niet alleen realistisch, maar heeft ook een positief effect. Recent onderzoek laat dat zien. Julie Exline, hoogleraar psychologie aan de Case Western Reserve University in Ohio zegt dat het ontkennen of mijden van onze strijdtonelen angst en depressie tot gevolg kan hebben. Maar wanneer de worsteling met indringende vragen wordt toegelaten, blijken we vaker emotioneel gezonder, zegt ze op basis van haar onderzoek. Kennelijk blokkeert het wegduwen van lastige levensvragen je persoonlijke ontwikkeling en bevordert openheid voor deze vragen je gevoel van welzijn en geluk. Ook Brett Ford, assistent-professor in de psychologie aan de universiteit van Toronto, zegt dat mensen die negatieve emoties accepteren zonder deze te veroordelen, hun stress en zorgen beter aankunnen, zo blijkt uit zijn onderzoek. Personen die negatieve emoties omarmen, ervaren minder snel opnieuw dit soort gevoelens, wat uiteindelijk tot een betere psychische gezondheid leidt.
Mensen die negatieve emoties accepteren, kunnen hun stress en zorgen beter aan.
Volmondig en eerlijk toegeven dat het leven nu pittig is en tegenvalt betekent overigens ook weer niet dat je de hele dag in bed hoeft te gaan liggen. Kijk wat er wél gedaan kan worden en wat je energie geeft: lezen, wandelen, musiceren, mensen spreken, bewegen. Tel je zegeningen. Kijk hoe je in beweging kunt komen als je vindt dat de vrijheidsbeperking fors is. Als je meent dat de maatregelen niet proportioneel noch evenwichtig zijn, doe dan iets. Iemand vertelde me dat hij het initiatief van herstel.nl, een groep deskundigen die een coronabeleid willen met maatregelen die onze samenleving minder schade doet, gaat steunen. Accepteer wat er nu is en blijf in beweging. Doe iets en wacht er niet mee. Ook dat hoort bij leven in het hier en nu.