Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Soms ben ik onbereikbaar

Via de smartphone kreeg ik een berichtje met een vraag. Drie uur later kreeg ik een herinnering: ‘Waarom ik niet reageerde en of alles goed met me was?’ Zo helpt de smartphone ons ongeduld te voeden. Dat geeft stress bij zender en ontvanger. Het besef is gegroeid dat we altijd beschikbaar en bereikbaar moeten zijn, 24/7. Dat zorgt voor druk, veel druk.  

We kunnen niet altijd open staan voor de ander, hebben ook tijd nodig om voor onszelf te zorgen. Een goede afwisseling van bezig zijn en ontspanning helpt om in balans te blijven. Actie én meditatie, inspanning én ontspanning, beide polen heb je nodig. Dat is een eeuwenoud en universeel inzicht. In de kloosters wordt het ritme van bidden en werken (ora et labora) aangehouden en de Romeinen zochten in hun tijd al naar een goede balans tussen otium (rust, vrije tijd) en negotium (handel, zaken doen). 

Hier en daar begint het besef door te dringen dat we niet altijd bereikbaar hoeven te zijn. Werknemers van bedrijven in Frankrijk mogen buiten kantoortijd hun mobiele telefoon uitzetten en hoeven geen zakelijke mails te beantwoorden. Het recht op onbereikbaarheid heet dat. Ook Volkswagen beperkt het e-mail verkeer. Het Duitse autoconcern heeft de server zo ingesteld dat werknemers vanaf een half uur na het einde van de werktijd tot een half uur voor de aanvang van hun werk de volgende ochtend geen berichten op hun smartphone krijgen doorgestuurd. Ook in de weekeinden ligt het zakelijke e-mailverkeer stil.

Als de druk op het leven te groot wordt en als je werkgever het niet voor je regelt, kun je er zelf voor zorgen dat je zo nu en dan niet bereikbaar bent. Je kunt je eigen balans bewaren en je grenzen aangeven door nee te zeggen. Je krijgt dan tijd om te doen wat je echt belangrijk vindt. Maar bovenal kun je je oplaadtijd bewaken – de hersteltijd van geest, lichaam en ziel. De smartphone verbindt ons met de wereld waarmee we communiceren, wat ook weer voor druk zorgt. Maar hij reikt ook het beeld aan dat wij vaak genoeg aan de oplader kunnen en de vliegtuigmodus kunnen aanzetten. Dat zal ademruimte geven.

Aankomende retraites

De reis naar je hart, 17 mei, Amsterdam Stadsklooster La Verna. Een retraitedag om je hartcentrum te vitaliseren, te voeden en rust te laten vinden.

Thuiskomen bij jezelf, 25 mei, Heeswijk, abdij van Berne. Tijdens deze retraitedag ga je op zoek naar je bestemming en wat er in je leven nodig is om daar te komen.

Emoties: bron(nen) van vitaliteit, 8 juni, klooster Huissen. Tijdens deze retraitedag verken jij je emoties, leert hoe je ermee kunt omgaan en optimaal kunt profiteren van deze krachtbronnen.

Mediteer je vrij, adem je vrij, 14-16 juni, Zenderen, De Zwanenhof. Tijdens dit meditatieweekeinde maak je kennis met verschillende meditaties.

Zomertijd, ademtijd, 31 juli–4 augustus, Steyl klooster St. Michael. Tijdens deze vijfdaagse retraite maak je kennis met een keur aan meditaties die jou helpen een antwoord te vinden op de vraag wat zich in jou wil meedelen.

Mijn innerlijk kompas, 20–22 september, Steyl klooster St. Michael. Een retraiteweekeinde dat je in contact brengt met je intuïtie die je leert te gaan gebruiken en erop te vertrouwen

Vitaliteit en balans in je leven. Een reis door de chakra’s, 14–18 oktober, Klooster Huissen. In deze midweekretraite verken je belangrijke levensthema’s en vitaliseer en harmoniseer je de belangrijkste chakra’s.

Kijk ook op de retraitepagina voor de aankomende retraites

Nieuw boek: Omarm jezelf

Verschijnt op 16 mei 2019

Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is de simpele boodschap van dit boek. Dit antwoord reiken religieuze tradities al eeuwenlang aan als een hoopvolle handreiking voor de opheffing van lijden en pijn; jezelf omarmen is een helend voertuig op de spirituele weg.  

De weg van zelfliefde betekent dat we onze pijn tot partner maken. Het omgekeerde – ons leed ontkennen of bestrijden – werkt averechts want dan ontkennen we een deel van onszelf, een deel dat juist gezien en geheeld wil worden. In plaats van onze pijn en onszelf te ontkennen, kunnen we onszelf beter liefhebben, met alles wat er is, dus ook met dat wat zeer doet. Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg voor onszelf in en die is een basis om liefde met anderen te delen.

Jezelf omarmen is een weg die om oefening vraagt zodat onze pijn vrij kan worden gegeven en geheeld. Kern van die oefening is contact te maken met ons lichaam, onze emoties, onze pijn en onze diepste Bron. Oefening leert ons dat we goed zijn, zoals we zijn. Dat haalt de druk van de ketel en helpt om de wereld vanuit veiligheid en zelfvertrouwen tegemoet te treden.    

Reserveer en bestel het boek nu via Berneboek

Omarm jezelf, Berne Media | Uitgeverij van Berne, Heeswijk, 2019, 160 pagina’s. 16,90 euro. ISBN 978 90 8972 310 9. Ook als E-book: ISBN 978 90 8972 309 3