Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Stevig en zacht in je eigen kracht

‘Sta jij in je eigen kracht?’ Die vraag bevat de suggestie om stevig en energiek in het leven te staan. Want dat kan nuttig zijn als er veel op je afkomt en jij je balans verliest of energie weggeeft. Want vaak doen we iets om aan een verwachting te voldoen terwijl we het zelf niet willen. Dat kost veel energie. Je chef vraagt je een opdracht te volbrengen die jezelf niet echt ziet zitten. Wat doet dit met jou? Kun je in je kracht blijven of geef jij je energie weg?

In je eigen kracht staan betekent dat je stevig en geaard bent en ook dat je je eigen ruimte inneemt. Je laat je dan veel minder bepalen door omstandigheden of anderen. In je eigen kracht gaan staan begint met het bewustzijn van je lichaam. Je hebt immers een voelend lichaam. Daarmee kun je ervaren of iets prettig is of niet. Ook kun je je kwetsbaarheid en je kracht voelen.

Het gevoelsbewustzijn van je kracht kun je verder ontwikkelen. Het begint met de bewustwording van je krachtplaats. Dat is niet je hoofd, maar je buik. Je krachtplaats zit dus laag in je lijf. De buik is de plaats van energie. De Eiffeltoren heeft niet voor niets een brede basis en een smalle top. Zo is het een stevig en stabiel gebouw. Dat geldt ook voor ons lichaam. Ongeveer drie vingers onder je navel en twee centimeter naar binnen zit een belangrijk krachtpunt (ki of chi). Het helpt je te ervaren dat je stevig, energiek en geworteld bent.

Bewustwording van je krachtpunt gebeurt door er met de aandacht naar toe te gaan. Ervaar dat je lichaamszwaartepunt daar zit, lager waarschijnlijk dan je gewend bent. Raak het aan en leg je hand erop. Zorg ook voor een lage buikademhaling en visualiseer dat alle stress en spanning via het krachtpunt in het universum wegstroomt. Ook het nemen van een koude douche of een wisseldouche waarbij je met een koude straal eindigt, kan helpen. Houdt de koude douche een korte poos vol, met je aandacht in het krachtpunt.

Het energie-krachtpunt is een belangrijke sleutel om steviger en krachtiger te worden. Je kunt er ook nog je hart bij betrekken. Ook dat is een krachtcentrum, maar met andere kwaliteiten dan de buik. Het gaat dan over mildheid en vriendelijkheid. Mildheid en kracht vullen elkaar mooi aan. Je kunt nagaan waar je hart naar uitgaat. Waar voel je liefde voor? Waar word je enthousiast over? Als je je buik met je hart verbindt word je niet alleen steviger en energieker, maar verbind je stevige en zachte krachten met elkaar en kun je goed voelen wat er in je hart leeft en dat volgen. 

Aankomende retraites

De helende kracht van stilte, 4-8 oktober, Klooster Steyl. Een vijfdaagse retraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot partner maakt en de helende werking ervan ervaart ~ nog 3 plaatsen

Uit je hoofd, in je lijf, 20 oktober, La Verna Amsterdam. Deze retraitedag laat je ervaren dat je lichaam meerdere krachtcentra heeft. Die ga je ervaren en leren te gebruiken. Bewustwording van deze plaatsen kan ook via meditatie worden ervaren. ~ nog 1 plaats

Mijn innerlijk kompas, 3-5 november, Klooster Steyl. Een retraiteweekeinde dat je contact brengt met je intuïtie die je leert te gaan gebruiken en erop te gaan vertrouwen. ~ nog 4 plaatsen

De helende kracht van stilte, 11 november, Klooster Huissen. Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Een rustige geest, een mild hart, 18 november Heeswijk, Abdij van Berne. Een retraitedag waar je geest en hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart bovendien mild kan worden. ~ nog 3 plaatsen

Meer rust en balans in je leven, 24-26 november, Zwanenhof Zenderen. Een retraiteweekeinde waarin je ontdekt hoe aandachtige aanwezigheid, mildheid, eenvoud, vriendelijkheid en geduld jou helpen meer rust en een betere balans te vinden.

Licht leven, 19-21 januari 2018 Klooster Huissen Een retraiteweekeinde waarin je ontdekt hoe je leven lichter en lichtvoetiger kan worden.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen