Het nieuws overspoelt ons in deze crisistijd. Iedere dag zijn er nieuwe feiten en meningen. Er is ook veel tegenstrijdigheid. De een meent dat mondkapjes wel nodig zijn een ander niet. Over de vraag of scholen dicht moeten blijven wordt ook verschillend gedacht. Wat is waar, wat niet?
Confronterender dan deze vraag is de ervaring dat het crisisnieuws voor angst en stress zorgt. Welke invloed heeft al die informatie op je gemoed? Je kunt je zorgen gaan maken. Daarmee wordt ons energieniveau verlaagd wat consequenties heeft voor ons immuunsysteem en onze ademhaling en dus de longen. Terwijl we daar nu juist goed voor moeten zorgen.
Ik merk dat ik er niet zo goed tegen kan om de dag te beginnen met de ochtendkrant. En ’s avonds kijk ik bij hoge uitzondering tv. Liever begin ik de dag bewust en rustig. Een douche, een licht ontbijt, een meditatie. De ochtendkrant kan ook later op de dag selectief worden gelezen. Want het is goed om op de hoogte te blijven, maar wel zodanig dat je met een minimum aan angst en paniek wordt besmet.
Het crisisnieuws zorgt voor angst en stress
In kloosters zijn rust en verstilling belangrijke thema’s. Maar ook kloosterlingen willen niet wereldvreemd zijn en volgen het nieuws. Een contemplatief klooster in België heeft een bij het klooster passende sobere oplossing gevonden. Iedere dag mag om de beurt een andere non twee keer per dag naar het radiojournaal luisteren. Ze kiest de volgens haar drie belangrijkste boodschappen, die ze na het avondbrood voorleest. Een die binnenlands nieuws bevat, één met Europees nieuws, en één met wereldnieuws. De nonnen nemen in minder dan vijf minuten kennis van het nieuws, maar ze missen niets van wat er in de wereld gebeurt.
Omdat we niet in een klooster leven, kunnen we op zoek gaan naar een seculiere variant. Nog niet eens nu.nl. Maar Teletekst. Het concept is al sinds april 1980 ijzersterk en onverslijtbaar, ook al is de concurrentie met het internet groot. De kracht van Teletekst is dat het nieuws biedt in a nutshell en neutraal; het nieuws is niet beladen met duiding.
Stel je besteedt minder tijd aan het volgen van het nieuws en alle duidingen en raadpleegt twee keer per dag teletekst. Dan raak je veel minder besmet met onrust en spanning, kun je ondertussen doen wat de dag van je vraagt, zonder die zware lading en hou je ook nog tijd over voor positieve activiteiten. Die kunnen je, net als de zusters in het contemplatieve klooster, helpen dichter bij jezelf en je bron te blijven.
Dag Ton,
Dank je wel voor dit maandagochtend bericht. Aan het begin van de week is dit altijd leuk en vaak inspirerend om te lezen.
Hoewel je in een column al eerder over teletekst schreef, waar ik een grote fan van ben, kon ik me nu toch niet bedwingen om te reageren.
Ik ben het helemaal met je eens; de media staat bol van het corona-nieuws. Voeg daarbij dat wanneer je 1 stap buiten de deur zet (zeker in een grote(re) stad) je oplettend moet zijn in verband met de anderhalve meter en wat je wel/niet aanraakt en je kan wel knettergek; paranoia worden en een flinke smetvrees ontwikkelen.
Gelukkig wordt er vaak vermeld: gebruik je gezonde verstand. Lijkt me heel verstandig!
Dus: wees verstandig kijk teletekst!
En voeg daarbij: begin de dag met een vroege ochtendwandeling (dit kan ook in de grote stad) en geniet van het mooie voorjaar! Er is veel te zien, te horen en te beleven en dit blijft de hele dag bij je. Het houdt je, mij althans in deze verdrietige en moeilijke periode bij jezelf en in balans.
Mooi te lezen dat je fan bent van Teletekst Marjanne. En goed om te merken dat een ochtendwandeling en van het voorjaar genieten jou positieve energie geven.