Toen mijn dochter terugkwam in Nijmegen na haar wereldreis van vier maanden had ze een sterk besef van thuiskomen. Ze zei daarover: ‘Ik ben blij met mijn Europeaanse afkomst, ook al heeft Nederland misschien niet zo’n zwoele cultuur als Zuid-Amerika of zulke prachtige landschappen als Australië. Het is mijn thuis, mijn cultuur en na zo’n lange reis ben ik alles in Nederland en Nijmegen, de stad waar ik woon, meer gaan waarderen.’ Als je een lange tijd van huis bent geweest voor een vakantie of een reis, vind je het na zo’n onderbreking vast prettig om weer onder de eigen douche te staan en in je vertrouwde bed te slapen. Thuiskomen is fijn.
Thuiskomen is ook een mooi beeld. Het leven kun je zien als een zwerftocht, een zoektocht naar geluk. Verhalen over de zwerftochten van Odysseus laten zien dat geluk te vinden is na veel avonturen te hebben beleefd en gevaren te hebben getrotseerd. Als Odysseus na twintig jaar thuiskomt en zijn vrouw Penelope hem eindelijk herkent, stelt ze met spijt en verdriet vast dat al die jaren voorbij zijn gegaan en de goden hen niet hebben gegund de mooiste jaren van hun leven samen door te brengen. Maar met opluchting en vreugde constateert ze ook dat Odysseus nu bij haar is en zij bij hem, en ze hoopt dat hun nacht samen eindeloos mag duren.
Soms maken we, net als Odysseus, allerlei omzwervingen in ons leven of raken we ontheemd. Vinden we een spoor naar onze diepste bestemming of lopen we onszelf mis in dit leven? Aan een van mijn retraites nam een vrouw van zesentachtig jaar deel. Zij was op zoek naar de zin van haar leven. Ze had het gevoel dat ze in haar leven iets over het hoofd had gezien. Altijd geleefd en gewerkt vanuit verwachtingen van anderen en voldaan aan eisen die werden gesteld. Ze wilde voortaan meer vanuit haar hart gaan leven. Door haar hoge leeftijd ontstond er een gevoel van urgentie om het gemis van genegenheid in haar leven nu toe te laten. Ook al had ze zowat een mensenleven nodig gehad op dit punt uit te komen, het was nu aan de orde en dichtbij. Ik heb haar als een lieve vrouw ervaren met een groot en warm hart, alsof dat nu alle ruimte kon krijgen.
Thuiskomen is dan de herkenning van wie je ten diepste bent, in haar geval een hartelijke vrouw. Als jij je diepste bestemming in jezelf herkent, hoef jij jezelf niet meer mis te lopen en ben je thuisgekomen.
Van vrijdag 13 tot zondag 15 april is in klooster Steyl de weekendretraite ‘Thuiskomen bij jezelf’. Meer informatie vind je hier.