Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Tijd voor iets nieuws

Ganzen zoeken in dit vroege voorjaar naar een partner om mee te paren en eitjes te leggen. Terwijl ik door de mooie natuur van het vennengebied wandel, zie ik overvliegende en gakkende ganzen. Sommige hebben hun partner gevonden, anderen zijn nog op zoek. De temperatuur en de zon lijken de lente al aan te kondigen, ook al is het pas februari. De dieren zijn vol energie. Dat is bepaald anders dan drie weken geleden, toen het nog koud was en geen vogelgeluiden en –activiteiten merkbaar waren in dit gebied. Dieren én mensen trekken naar buiten. De winterslaap is voorbij.

Het is een natuurlijke beweging om naar binnen te keren in de winter en naar buiten in het voorjaar. Dieren doen dat, mensen ook. Tijd voor de winter, tijd voor de zomer. Tijd voor meditatie, tijd voor actie. Tijd om te waken, tijd om te slapen. Tijd om energie te verzamelen, tijd om die te gebruiken. Dat is een natuurlijk ritme: sluiten en openen en die afwisseling zorgt voor balans en houdt ons vitaal. Nu we genoeg energie hebben verzameld, nodigt de vroege lentezon ons uit iets nieuws van onszelf te laten zien.

Waarmee treed jij naar buiten? Als je een andere baan wilt, is het nu tijd om je cv bij te stellen en te gaan solliciteren. Als je op vakantie wilt, kun je nu plannen maken en je vakantie gaan boeken. Als je meer rust wil, maak je ruimte in je agenda, zodat er daadwerkelijk meer rust gerealiseerd kan worden.

Misschien weet je niet wat er in je leeft en waarmee je naar buiten gaat treden. Vertrouw erop dat er iets nieuws in jou groeit. Net als de vogels hebben mensen ook hun ei gelegd dat uit kan komen. Het is een natuurlijk proces. Wij mensen zijn ook natuur, dus het gebeurt ook in ons. Als je toch twijfelt over jouw nieuwe begin of als je het niet weet, vraagt dat om contact met jezelf, met je lichaam, je intuïtie, je hogere zelf. Eventueel kun je een gesprekspartner vragen met je mee te denken. Vertrouw erop dat je verlangen zich manifesteert, vertrouw op je draai, je beweging naar buiten.

Aankomende retraites

Geaard leven, 22 februari Amsterdam, Stadsklooster La Verna
Op deze retraitedag ervaar je hoe je de verbinding met de aarde kunt verstevigen en beter kunt gronden. ~ nog 1 plaats

Een rustige geest, een mild hart, 22-24 maart, Steyl, klooster St Michael
Een retraiteweekend waarin je geest en hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart bovendien mild kan worden. ~ geen plaatsen meer

De reis naar je hart, 17 mei, Amsterdam, Stadsklooster La Verna. Een retraitedag om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden.

Thuiskomen bij jezelf, 25 mei, Heeswijk, abdij van Berne. Tijdens deze retraitedag ga je op zoek naar je bestemming en wat er in je leven nodig is om daar te komen.

Emoties: bron(nen) van vitaliteit, 7 juni, Klooster Huissen. Tijdens deze retraitedag verken jij je emoties, leert hoe je ermee kunt omgaan en optimaal kunt profiteren van deze krachtbronnen

Mediteer je vrij, adem je vrij, 14-16 juni, Zenderen De Zwanenhof. Tijdens dit meditatieweekeinde maak je kennis met verschillende meditaties.

Zomertijd, ademtijd, 31 juli – 4 augustus, Steyl, klooster St Michael. Tijdens deze vijfdaagse retraite maak je kennis met een keur aan meditaties die jou helpen een antwoord te vinden op de vraag wat zich in jou wil meedelen.

Meer informatie over de retraites vind je hier 

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen.

Je kunt je ook (gratis) abonneren op de gratis columns. Ga naar een column en schrijf je in via de rechterbalk en ontvang iedere maandagmiddag de laatste column.