
De Norbertinessen van de priorij Sint-Catharinadal in Oosterhout zijn een paar jaar geleden begonnen met het aanleggen van een grote wijngaard. Het moet een inkomstenbron worden om hun grote kloostercomplex te kunnen onderhouden. Dit jaar streven ze naar een productie van 25.000 flessen. De komende jaren hopen ze de productie op te kunnen voeren tot 50.000 flessen.
De wijn is een succes. Drie weken na de start van de verkoop deze zomer, waren alle flessen verkocht. Waarom is de kloosterwijn een succes? Kloosters staan bekend om de kwaliteit van hun ambachtelijke producten, of het nu wijn, kaas, zeep, kaarsen of bier is. De abdij Koningshoeven bij Tilburg staat bekend om zijn heerlijke kaas en bier. La Trappe, het bier van de abdij is niet aan te slepen. De trappistenabdij ontvangt de ene na de andere prijs. Een kennersjury heeft de tripel van La Trappe de afgelopen zomer tot Nederlands allerbeste bier uitgeroepen.
Waarom maken en leveren kloosters kwaliteitsproducten? Ze staan in een eeuwenoude traditie en beschikken over de benodigde ambachtelijke kennis. Ze gaan ook met hun tijd mee en passen de modernste productietechnieken toe. Voeg daarbij dat ze creatief en inventief zijn en je hebt de solide basis voor hun succesformule. Maar misschien is het belangrijkste toch wel dat kloosterlingen hun arbeid met aandacht en liefde doen en niet werktuigelijk of op de automatische piloot. Dat is een praktijk die bij het klooster hoort – in het Westen en in het Oosten.
God zoeken vraagt om aandacht en toewijding, maar net zo goed aardse zaken als de heg snoeien, afwassen en zieken verzorgen
In de boeddhistische kloosters worden de kloostervloeren geboend vanuit een houding van toewijding. De vloeren gaan blinken en dat beeld verwijst naar een zuivere en blinkende ziel. Wie God wil zoeken, doet dat met liefdevolle aandacht – dat geldt ook voor aardse zaken zoals het boenen van vloeren. God zoeken vraagt om aandacht en toewijding, maar net zo goed aardse zaken als de heg snoeien, afwassen en zieken verzorgen. Werken wordt worshipping – aanbidding, een daad met een welhaast religieuze toewijding. Het is werken en leven vanuit aandacht en liefde: wat je ook doet, je doet het met toewijding.
Werken en leven vanuit liefdevolle aandacht is een mooie levensles. Ik neem me voor die iedere dag opnieuw toe te passen, bijvoorbeeld als ik kook. Als het eten op tafel komt en mijn huisgenoten laten weten dat het eten hen goed smaakt, waarderen ze de maaltijd en wie weet de liefdevolle aandacht waarmee het is bereid.