Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Trek het je niet aan

Nu de quarantaine al zes weken duurt, beginnen veel mensen er genoeg van te krijgen, als dat punt al niet is bereikt. Zelf zou ik ook niets liever willen dan dat mijn retraites en lezingen weer door kunnen gaan. Na een fase van angst, paniek, zorg en naarstig zoeken naar creatieve oplossingen, ontstaat er weerstand. We worden opstandig, boos of onverschillig. Dat is wel begrijpelijk, maar het helpt niet. Weerstand ontstaat als er een werkelijkheid is die ons niet bevalt. En dat is in deze tijd dagelijks aan de orde. Het liefst zouden we de crisiswerkelijkheid willen veranderen of achter de rug hebben. Maar dat is helaas niet het geval.

Naarmate wij ons meer tegen iets verzetten, blijven we in dat beeld gevangen of blijft het aan ons trekken. Beelden over de werkelijkheid hebben een bepaalde lading, die hun eigen specifieke signaal blijven uitzenden en voortdurend soortgelijke signalen of energieën aantrekken. Als jij boos bent op de situatie blijf je boosheid aantrekken. Als jij gefrustreerd bent door de crisis blijf je frustratie aantrekken. We trekken aan waartegen we ons verzetten. We lijden al genoeg door de crisis en als er verzet en weerstand is tegen de door ons niet gewilde situatie gaan we nog meer lijden.

De oplossing is acceptatie en meegaan met wat er gebeurt – meebewegen met de stroom. Trek het je niet aan, is het parool, hoe lastig misschien ook. Neem waar wat er gebeurt, zorg ondertussen goed voor jezelf en blijf creatief omgaan met de situatie. Meebuigen met de situatie vraagt om flexibiliteit en creativiteit. Flexibiliteit ten opzichte van verandering. Nog niet eens erop uit zijn om de crisistijd als een transformatieve tijd te zien en die transformatie te benoemen. Als je flexibel op bedreigingen of veranderde omstandigheden reageert kun je overleven en het leven terugvinden. Charles Darwin zei al dat het niet de sterkste of meest intelligente mensen zijn die overleven, maar zij die zich het beste kunnen aanpassen aan veranderde omstandigheden. Je kunt een experiment met jezelf aangaan en iedere keer als je weerstand in de vorm van depressieve gevoelens, bezorgdheid of boosheid voelt besluiten om mee te bewegen met wat er is en na te gaan of dat voordelen heeft.

 Aankomende retraites:

klik hier voor de aankomende retraites

Laatste boek Omarm jezelf

Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is de simpele boodschap van dit boek. Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is een basis om liefde met anderen te delen. Jezelf omarmen vraagt om oefening en leert jou dat je goed bent zoals je bent. Kern van de oefening is contact te maken met je lichaam, je emoties, je pijn, je hart en je diepste bron.

Omarm jezelf, Ton Roumen, uitgegeven door Berne Media | uitgeverij abdij van berne, 2019. ISBN 978-90-8972-310-9, 144 pagina’s

Bestel het boek hier via boekhandel Berne