Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Vaker zwijgen: een goed idee?

De stilteretraite waar ik aan had deelgenomen werkte door. De dag erna had ik weinig behoefte om te praten. Bij alles wat ik wilde zeggen vroeg ik me af of het wel nodig was. Ook realiseerde ik me hoezeer we in een communicatiecultuur leven. We praten veel. Maar is dat altijd zinvol? Soms sta je een kwartier naar iemand te luisteren en komt de boodschap niet over. Praten kan ook erg vermoeiend zijn. Luisteren naar iemand die praat trouwens ook. En het kan je ook onrustig maken en van jezelf verwijderen.

Natuurlijk is communicatie zinvol. We kunnen de ander duidelijk maken wat we bedoelen en we kunnen de ander iets vragen. Maar met veel praten kunnen we ook weer een rookgordijn opwerpen. We hoeven onszelf en de ander dan niet te ontmoeten en hoeven niet te voelen hoe het daadwerkelijk met ons is. We kunnen ons achter onze woorden verstoppen en hoeven niet te laten merken wat er in ons hart leeft.

Monniken adviseren ons periodiek te zwijgen. Je gebruikt dan geen woorden, kunt non-verbaal laten zien wie je bent en vanuit je hart communiceren. Je gespaarde energie kun je voor andere doeleinden gebruiken. Iemand die veel spreekt vindt zijn weg op aarde niet, is een monastiek inzicht. De cultuur van zwijgen is krachtiger dan een vervuilende of oppervlakkige, zich telkens herhalende woordenstroom en biedt de mogelijkheid te luisteren naar wat een situatie écht van je vraagt en daarop te reageren vanuit je hart.

Oplossingen vinden we niet altijd door rationeel na te denken of een oppervlakkig gesprek te voeren. Soms kan het helpen afstand te nemen. We slapen er graag een nachtje over. Dan laat je de vraag rusten. In die stilte kunnen dan nieuwe perspectieven ontstaan. Want als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder, zei Lao Tse al. Een mooie uitdaging ook om te experimenteren en te gaan ontdekken hoeveel stilte onze persoonlijke troubles nodig hebben om die weer helder en rustig te laten worden.

Aankomende retraites

Gemakkelijk en ontspannen leven, La Verna, Amsterdam, 24 februari 2017. Tijdens deze retraitedag verken je hoe je meer ritme in je leven kunt vinden en rust in je hart. Dat zal helpen gemakkelijker te leven. ~ nog 1 plaats

Heling vinden, De Zwanenhof (Twente), 1 – 5 maart 2017. In deze vijfdaagse retraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit te gebruiken.

De reis naar je hart, Klooster Steyl (Noord-Limburg), 21-23 april. Een retraiteweekeinde om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden. ~ nog 1 plaats

Innerlijk vrij, Abdij van Berne, Heeswijk, 29 april. Tijdens deze retraitedag ervaar je wat het is te leven vanuit je dragende centrum en hoe je nog meer ruimte voor jezelf kunt maken.

Leven met aandacht en mildheid, La Verna, Amsterdam, 19 mei. Een retraitedag waarin je verkent hoe liefdevolle aandacht steeds meer een plaats kan krijgen in je leven.

Thuiskomen bij jezelf, Klooster Huissen, 27 mei. Tijdens deze retraitedag ga je op zoek naar je bestemming en het spoor dat daar naar toe leidt.

Zomertijd, ademtijd, Klooster Huissen, 10-14 juli. In deze midweekretraite maak je kennis met een keur van meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen.

Thuiskomen bij jezelf, Abdij van Berne, Heeswijk, 8-10 september. Een retraiteweekeinde waarin je op zoek gaar naar je bestemming en het spoor dat daar naartoe leidt.

De helende kracht van stilte, 4-8 oktober, Klooster Steyl. Een vijfdaagse retraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen