‘De rust en stilte van de afgelopen week waren zalig en hebben mij geholpen een diepe verbinding met mijn kern te ervaren, met de persoon die ik werkelijk ben.’ Dat verwoordt Monique in haar terugblik op de afgelopen zomerretraite. In die week mediteerden de deelnemers regelmatig met elkaar, bogen zich over existentiële vragen, namen afstand van hun werkzame leven, wandelden, lazen en hielden dagboekaantekeningen bij. Om stilte in jezelf te ervaren is een vruchtbare context en bedding nodig.
Het klooster waar de retraite plaatsvond ligt in Steyl, in Noord-Limburg, aan de Maas. Het is een plek waar je geen autosnelweg hoort, wel de Maas, maar dat is niet storend, maar helpt juist om te onthaasten. Van welke plek in Nederland kun je dat zeggen? Die plekken kun je op vingers tellen. Een wandeling langs de Maas is zo’n contextfactor die je kan helpen. Na het hoge water in 1993 en 1995 is besloten rivieren ruimte te geven, zo ook de Maas. Nu is er in de uiterwaarden een brede corridor gecreëerd waar je mooi doorheen kunt lopen met grazende Gallowayrunderen die nieuwsgierig naar je kijken als je voorbij wandelt. Het landschap is weids en geeft rust. Dat heb ik zelf sterk gevoeld tijdens de loopmeditatie (kin hin) die we vlak bij de Maas beoefenden. De weidsheid, de zon, de wind, de kleuren, de blote voeten op het gras. Al die elementen helpen om het tot een bijzondere ervaring te maken.
Kloostertuinen helpen jou de natuur in jezelf ruimte te geven en je daarmee te verbinden. Want wij mensen zijn ook natuur.
Maar ook een wandeling in de prachtige kloostertuinen van Steyl is heilzaam. Van oudsher zijn kloostertuinen zo aangelegd dat ze een goddelijke orde weerspiegelen, alsof het een door God gecreëerd paradijs is. Traditioneel zijn kloostertuinen functioneel én contemplatief opgezet, functioneel met gewassen, planten en kruiden die de kloosters helpen zelfvoorzienend te zijn, maar ook bedoeld als een harmonieuze plek voor contemplatie die jou helpt jezelf te vinden. Kloostertuinen helpen jou de natuur in jezelf ruimte te geven en je daarmee te verbinden. Want wij mensen zijn ook natuur. Voor het vinden van verbinding met jezelf zijn harmonie en stilte een voorwaarde.
Onderschat niet wat rust en stilte voor een impact hebben op ons lichaam en geest, op ons hele wezen. Dat heeft Monique mogen ervaren. Dat kan iedereen ervaren.