Ze komen weliswaar uit één gezin, maar het contrast tussen de missie van de twee zussen kan niet groter zijn. De één wil groots leven, ondernemen en veel geld verdienen, de ander wil een eenvoudig bestaan, dichtbij zichzelf blijven en genieten. Karakterverschillen tussen kinderen binnen een gezin is één. De context van een familie, is twee.
Het gezin is de plek van waaruit jij jezelf kunt ontwikkelen. Dit aardse leven biedt jou immers de mogelijkheid te ervaren, te leren, jezelf tot expressie te brengen en een bijdrage aan de wereld te leveren. Het gezin is een basis voor jouw karmisch spoor. Dat kan in het verlengde liggen van het familiethema of daar juist haaks op staan en je motiveren een eigen spoor te volgen.
Iedere familie heeft een familiethema. Wij willen gezien worden, wij willen de beste zijn, wij willen ondernemen en geld verdienen, wij willen meer status verwerven en stijgen op de sociale ladder. De vraag is nu of het familiethema samenvalt met jouw eigen weg en jij je ermee gaat verbinden of niet. Het voorbeeld van de zussen laat dat verschil zien. De één wil leven in de geest van het familiethema: ondernemen en geld verdienen terwijl de ander dat vooral niet wil en zich op haar eigen spoor concentreert. Als je een andere weg wilt bewandelen dan is het gezin altijd ook een springplank die je kunt gebruiken. Je zult wel zelf moeten springen. Die sprong zal je helpen in je eigen kracht te komen en je eigen kleur aan te nemen. Wel zul je opnieuw je plek in de familie moeten bepalen. Hoe kun je nog deel zijn van een familie die in een levensthema deelt wat jij niet wil? Barbapapa geeft het antwoord.
Iedere familie heeft een familiethema, daar kun je je mee verbinden of niet
Barbapapa is een tekenfilmserie in korte afleveringen die vanaf de zeventiger jaren te zien was op tv. De familie Barbapapa bestaat uit een vader, een moeder en zeven kinderen. Ze zitten allen in eenzelfde mal. Ze hebben allemaal dezelfde vorm en alle namen beginnen hetzelfde: Barbapapa, barbamama, barbabientje. Het Barbapapa-gezin laat ook nog iets anders zien. Ieder gezinslid heeft een eigen kleur en kan een eigen vorm aannemen waarmee elk zijn eigen, specifieke talent tot uitdrukking brengt. Zo heeft Barbalala muziek als talent. Als ze harp speelt verandert haar lichaam in dat instrument. In de familie Barbapapa delen de leden van die familie dus in dezelfde vorm en tegelijkertijd kan iedereen in zijn eigen kleur blijven. Barbapapa laat zien dat je de balans kunt bewaren tussen deel te zijn van de familie én je eigen talent gebruiken.
Balans betekent niet dat de ouders jouw spoor bepalen. Jij draagt je ouders niet op je schouders. Het is eerder omgekeerd. Jij staat op de schouders van je ouders en je ouders op de schouders van hun ouders en die staan weer op de schouders van hun voorouders. Wij zijn als dwergen op de schouders van reuzen, zei de Franse filosoof Bernardus van Chartres al in de twaalfde eeuw. Wij zien meer en verder dan zij; wij zien onze wereld. Ons zicht is niet scherper dan dat van vorige generaties. Wij zien wat we zien omdat wij groter zijn en op een reusachtige, eeuwenoude gestalte staan van generaties en tradities.
Abonneer je gratis op de maandagochtendcolumn (via de rechterbalk) en ontvang elke maandagmiddag het blog van die ochtend.