Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Op jezelf vertrouwen, maar hoe?

Een advies dat we vast allemaal zelf wel eens hebben gehoord of gegeven is dat je meer zelfvertrouwen mag hebben. Die raad klinkt vaak op een belangrijk moment. Kennelijk is zelfvertrouwen op dat soort momenten cruciaal, bijvoorbeeld als je aan een nieuwe baan gaat beginnen of een conflict moet zien op te lossen. Als je op een kruispunt in je leven staat en verder wil is stevigheid nodig. Zelfvertrouwen geeft die, het werkt als een steuntje in je rug.  

Op internet vind je veel tips om je zelfvertrouwen te vergroten. Laat van je horen. Kleed jezelf goed. Ga vooraan zitten bij een lezing. Dat soort tips. Maar er klopt iets niet met dat soort denken, want iemand die weinig zelfvertrouwen heeft, zal beslist niet op de eerste rij gaan zitten. Daarvoor voelt hij zich te onzeker. Dus al die tips zijn oplossingen aan de buitenkant die voorbij gaan aan het probleem. Ze bieden een oplossing op hetzelfde niveau als het probleem, dat is nog steeds niet opgelost.

Zelfvertrouwen heeft ermee te maken dat jij jezelf de moeite waard vindt. Maar vaak voelen we ons niet de moeite waard en twijfelen we aan onszelf of we goed genoeg zijn. Dat is jammer, want geldt niet het tegenovergestelde: je hebt recht op leven, recht om er helemaal en zomaar te zijn – zonder voorwaarden. Je hoeft niet eerst tien diploma’s te hebben gehaald en 100.000 euro op je bankrekening om goed te zijn. Je bent goed zoals je bent. Het feit dat je geboren bent, betekent dat er een plek voor jou is, dat je ruimte in kunt nemen en op jezelf mag vertrouwen. Zelfvertrouwen is ervaarbaar in je basis, in je lijf. Het correspondeert met een gevoel van veiligheid en stabiliteit. Dat zorgt voor rust, kracht en eigenwaarde. En dat gevoel kun je ook weer verder ontwikkelen door yoga, rust, meditatie, natuurwandelingen of door in retraite te gaan.
 
Als zelfvertrouwen een ervaring wordt, helpt dat ook bij het zoeken naar je eigen, diepste spoor. Dat vind je bijvoorbeeld als je iets gaat doen wat bij je past en waar je blij van wordt. Daarvoor hoeft niet noodzakelijk de hele zaak op de schop. Een medewerker van een bekende bank ontdekte dat hij in die baan veel te lange werktijden maakte, veel stress had en niet tot zijn recht kwam. Na een burn-out besloot hij zelfstandig financieel adviseur te worden. Dat gaf meer rust, zorgde voor plezier en vooral ook zelfvertrouwen. Bij die keuze heeft hij zijn hart gevolgd. Dat maakte duidelijk wat zijn diepste spoor was. Daar heeft hij ja tegen gezegd en is daar trouw aan gebleven. Want zelfvertrouwen betekent ook dat je dicht bij jezelf blijft en trouw bent aan jezelf. 

Aankomende retraites

Thuiskomen bij jezelf, Abdij van Berne, Heeswijk, 8-10 september. Een retraiteweekeinde waarin je op zoek gaat naar je bestemming en het spoor dat daar naartoe leidt ~ nog 3 plaatsen

Gemakkelijk en ontspannen leven, 23 september, Klooster Huissen. Tijdens deze retraitedag verken je hoe je meer ritme in je leven kunt vinden en rust in je hart. Dat zal helpen gemakkelijker te leven.

De helende kracht van stilte, 4-8 oktober, Klooster Steyl. Een vijfdaagse retraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot partner maakt en de helende werking ervan ervaart ~ nog 4 plaatsen

Uit je hoofd, in je lijf, 20 oktober, La Verna Amsterdam. Deze retraitedag laat je ervaren dat je lichaam meerdere krachtcentra heeft. Die ga je ervaren en leren te gebruiken. Bewustwording van deze plaatsen kan ook via meditatie worden ervaren.

Mijn innerlijk kompas, 3-5 november, Klooster Steyl. Een retraiteweekeinde dat je contact brengt met je intuïtie die je leert te gaan gebruiken en erop te gaan vertrouwen.

De helende kracht van stilte, 11 november, Klooster Huissen. Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Een rustige geest, een mild hart, 18 november Heeswijk, Abdij van Berne. Een retraitedag waar je geest en hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart bovendien mild kan worden.

Meer rust en balans in je leven, 24-26 november, Zwanenhof Zenderen. Een retraiteweekeinde waarin je ontdekt hoe aandachtige aanwezigheid, mildheid, eenvoud, vriendelijkheid en geduld jou helpen meer rust en een betere balans te vinden.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen