Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Vijf voordelen van leven in het nu

hier en nu Tijdens mijn retraites doe ik soms een simpel en speels testje. Ik vraag aan de deelnemers intuïtief aan te geven hoeveel procent ze per dag in het hier en nu leven op een schaal van nul tot honderd procent. Je kunt deze vraag ook voor jezelf beantwoorden. Misschien zal het je niet verbazen dat veel mensen schatten dat ze vijftig procent of nog minder in het heden leven en met hun aandacht in het verleden of in de toekomst zijn. ‘Leef in het hier en nu’ is een boodschap die je tegenwoordig vaak hoort. Het is de kernboodschap van Eckhart Tolle en ook een van de pijlers van de mindfulness. Is dit modieus, een hype? Nee, beslist niet want deze krachtige boodschap is eeuwenoud en bestaat in oosterse en westerse spirituele tradities. Het is wel lastig om telkens aandachtig aanwezig te zijn. Maar toch ook een boeiende uitnodiging omdat leven in het hier en nu maar liefst vijf voordelen heeft.

vrijheid 1Bewustwording – Leven in het heden helpt je bewust te zijn van alles wat er is, en omgekeerd: als je bewust leeft, ben je met je aandacht in het heden. Als je niet in het heden leeft en teveel in je hoofd zit, ervaar je dit moment niet, ben je je niet bewust van je omgeving, van de mensen om je heen of hoe je lichaam zich voelt. Leef daarom bewust.

Aandacht – Als je piekert of bezig bent met je plannen voor de toekomst ligt je aandacht daar en ben je afgeleid. En als je worstelt met je onverwerkte verleden gaat je aandacht daar naar toe. Alleen als je in het heden leeft kun je je aandacht richten op wat er nu is en daar met mildheid naar kijken.

Geluk – Als je op dit ogenblik leeft en jezelf ervaart zoals je nu bent met je denken, je voelen, je zintuigen en je lichaam, dan is het leven geen opgave maar ervaar je geluk, zegt de gezaghebbende hedendaagse benedictijn Anselm Grün. Als je in het hier en nu leeft kun je afstand doen van het verleden en jezelf ervaren zoals je nu bent. Je kunt in het nu leven door je bewuste aandacht te richten op anderen en op alles wat je ziet, ruikt, hoort en voelt.

Veranderen – Als je in je leven iets wil veranderen kan dat alleen nu. Misschien had je gisteren je gedrag al willen veranderen. Maar dat is nu te laat. En of je morgen nieuwe stappen gaat zetten, weet je niet. Dus alleen dit moment kun jij je koers wijzigen. Dit ogenblik biedt alle ruimte in beweging te komen voor een koerswijziging of de uitwerking van een bepaald inzicht.

Rust – Als je naar meer rust verlangt, kun je dat niet meer met terugwerkende kracht uit het verleden halen en of het in de toekomst jou ten deel zal vallen, weet je niet. Daarom wijst de gezaghebbende boeddhistische leraar Jack Kornfield erop dat je alleen in het huidige moment rust kunt vinden en dat je vanuit die rust dit ogenblik als een geschenk kunt ervaren.

Wat doe jij om nog meer in het heden te leven? Als je het leuk vindt kun je mij laten weten wat jou helpt nog meer in het nu te leven.

Aankomende retraites

Groeien naar het licht, Klooster Huissen, 23 januari 2016
Een retraitedag over de vraag hoe je naar het licht kunt groeien en afscheid  kunt nemen van wat donker is in je leven.

Mijn spiritualiteit vormgeven, La Verna, Amsterdam, 5 februari 2016
Een retraitedag waarop je verkent waaruit jouw spiritualiteit is opgebouwd en hoe je je daarin verder kunt ontwikkelen.

Gemakkelijk en ontspannen leven, Heeswijk, Abdij van Berne, 13 februari 2016
Tijdens deze retraitedag verken je hoe je meer ritme in je leven kunt vinden en rust in je hart. Dat zal helpen gemakkelijker te leven.

Grond voor groei, Klooster Huissen, 22-26 februari 2016
In deze midweekretraite verken je wat je wilt opruimen, wat er in jou groeit en hoe je die groei kunt ondersteunen; een mooie gelegenheid ook om te werken aan je verbinding met de aarde.

De stilte spreekt, Maarssen, Emmauspriorij 5 maart 2016    Deze dag is volgeboekt
Een retraitedag waarop je stilte proeft en nagaat hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Leven met liefdevolle aandacht, De Zwanenhof, Zenderen, 14-18 maart 2016
Een midweekretraite waarin je verkent en oefent hoe liefdevolle aandacht steeds meer een plaats krijgt in jouw leven.

Thuiskomen bij jezelf, Klooster Steyl, 8-10 april 2016
Een weekendretraite waarin je op zoek gaat naar je bestemming en het spoor dat daar naartoe leidt.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen