Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Volmondig ja zeggen

Tien jaar geleden startte ik met het geven van retraites in kloosters. Een mooi jubileum. Dat ik welkom was in kloosters en zo plekken had voor het geven van de bezinningsmomenten is een van de redenen dat het initiatief succesvol is. En dat de behoefte aan bezinning en bezieling groeit is een andere. Maar misschien is de belangrijkste reden wel dat ik tien jaar geleden volmondig ‘ja’ heb gezegd tegen mijn voornemen retraites te gaan geven. Volmondig ‘ja’ zeggen is ‘ja’ zeggen met heel je hart en ziel, niet met je ego, niet op je power. En dat is succesvol gebleken.

In ons leven is er dualiteit, polariteit. Er is goed en slecht, mannelijk en vrouwelijk. En er is ja en nee. Als je tegen iets ‘ja’ zegt, zeg je tegen iets anders ‘nee’. Dat zijn de spelregels van dualiteit. Dat ik ‘ja’ zei tegen de retraites had als consequentie dat ik ‘nee’ ben gaan zeggen tegen mijn baan als onderwijsadviseur. Dat zou teveel worden en me afleiden van mijn pad. Toen ik dat werk losliet werd mijn koers alleen maar duidelijker.

‘Nee’ zeggen, is een woord dat ik niet ken’, zei mijn gesprekspartner stellig. ‘Alles moet mogelijk zijn. Als mensen een beroep op mij doen, wil ik er voor ze zijn. Als mijn ouders me nodig hebben wil ik voor ze klaar staan. Als er werk aan de winkel is, doe ik dat.’ Er zijn mensen die overal ‘ja’ tegen zeggen. Ze zijn beschikbaar en behulpzaam. Misschien durven ze geen nee te zeggen of hebben ze dat niet geleerd. Maar als je geen nee zegt, geef je geen grenzen aan en kun je daarin vastlopen. Vaak willen we en doen we teveel. Onze energie is niet grenzeloos, ook al zouden we dat graag willen. Die moet je richten, duidelijke keuzes maken. Waar zeg je ja tegen, wat is écht belangrijk, wat past bij jou?

Je kunt ja zeggen, je kunt nee zeggen. Eén woord verschil, een wereld van verschil. Waar zeg je ja tegen, waar zeg je nee tegen? Het vraagt om een goed contact met jezelf. Niet meteen een antwoord vanuit het hoofd. Dat kan grootse plannen maken en overlopen. Je lichaam, je gevoel, je hart, je intuïtie zijn een beter kompas. Wat is jouw behoefte, jouw passie en wat komt er op je pad? Voel vanbinnen wat jouw authentieke verlangen is – dus geen conditionering, iets wat van jou verwacht wordt of wat je in je opvoeding hebt geleerd. Misschien is je ideaal begrensd en klein. Precies zoals een rivier ontspringt, als een kleine wel. Dat kleine zaadje in jezelf kun je voeden met aandacht zodat het kan groeien. Voeden met aandacht is volmondig ja zeggen. En alles wat aandacht krijgt, groeit.

Aankomende retraites

Geaard leven, 10 februari 2018, Heeswijk, Abdij van Berne. Op deze retraitedag ervaar je hoe je de verbinding met de aarde kunt verstevigen.

De helende kracht van stilte, 16 februari, La Verna Amsterdam. Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

De reis naar je hart, 3 maart, Klooster Huissen. Een retraitedag om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden

Heling vinden, 19-23 maart 2018 , Zenderen, Zwanenhof. In deze vijfdaagse midweekretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken.

Thuiskomen bij jezelf,13-15 april, Steyl, Klooster St Michael. Tijdens deze retraitedag ga je op zoek naar je bestemming en het spoor dat daar naar toe leidt

Gemakkelijk en ontspannen leven, 28 april, Heeswijk, Abdij van Berne. Tijdens deze retraitedag verken je hoe je meer ritme in je leven kunt vinden en rust in je hart. Dat zal helpen gemakkelijker te leven.

Uit je hoofd, in je lijf, 12 mei, Klooster Huissen. Deze retraitedag laat je ervaren dat je lichaam meerdere krachtcentra heeft. Die ga je ervaren en leren gebruiken via oefeningen en meditatie.

Zomertijd, ademtijd, 6-10 augustus, Steyl, Klooster St Michael. In deze midweekretraite maak je kennis met een keur van meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Nieuw: Online meditatiereeks en CD: Mediteer je vrij, adem je vrij

‘Kan het wat rustiger in mijn hoofd.’ ‘Ik wil stress loslaten en tot rust komen’, ‘Ik wil beter kunnen ontspannen’, ‘Ik wil meer genieten, ‘Ik wil vaker met mildheid naar mezelf kijken’. Als je je in een of meerdere van deze uitspraken herkent kun je gaan mediteren. Dat kan je helpen te ontspannen, een heldere geest te ontwikkelen en aandachtig aanwezig te zijn.
De meditatiereeks Mediteer je vrij, adem je vrij bestaat uit 15 unieke en krachtige meditaties. Vanwege de opbouw in de reeks kun je de meditaties gebruiken als een cursus. Maar ook als je periodiek mediteert kun je je laten inspireren door deze meditaties. De meditaties zijn door Ton Roumen live ingesproken.

Maak nu kennis met de meditaties.

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen