Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Vriendelijkheid vanuit ontspanning

glimlach‘Is alles naar wens geweest?’ Dat vroeg de gastvrouw van onze vakantiewoning aan het einde van onze vakantie. Dat was een professionele vraag van iemand in zo’n functie. Maar dat niet alleen. Deze vrouw meende wat ze zei: de vriendelijkheid kwam uit haar hart. En ik merkte dat haar hartelijkheid iets met mij deed; het gaf mij ruimte.  

Wat mooi toch als mensen vriendelijk zijn. Ze geven de ander ruimte en ook nog een goed gevoel. En als het nodig is kunnen ze meeleven en compassie tonen. Als je vriendelijk bent, heeft dat niet alleen een positief effect op de ander, maar ook op jezelf. Je hoeft dan niet te oordelen of te duiden en kunt het leven meer zien zoals het is. Je hoeft geen commentaar te leveren en dat is rustiger dan dat je overal een oordeel over hebt. Ook dat geeft ruimte.

De Dalai Lama zegt dat vriendelijkheid een vorm van fundamentele menselijke spiritualiteit is. En die is nog essentiëler dan religie. Je hebt geen heilige teksten, leerstellingen en instituties nodig. Als je vriendelijk en hartelijk bent, heb je geen religie meer nodig en wordt je hart je kompas.

heling 3Hoe word je vriendelijker? Als je jezelf de opdracht geeft ‘wees vriendelijk’ werkt zo’n commando averechts. Een geforceerde glimlach werkt evenmin. Nee, vriendelijkheid bereik je via de korte omweg, die heet: ontspanning. Dus vriendelijkheid is mogelijk vanuit de ontspanning. En als je het druk hebt, kan het helpen je bewust te zijn van de balans tussen spanning en ontspanning en als het nodig is kun je altijd momenten creëren van ontspanning, zodat je hart voortaan zacht en vriendelijk kan zijn. 

Aankomende retraites

De reis naar je hart, Abdij van Berne, Heeswijk, 16-18 september 2016. Een retraiteweekeinde om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden

De helende kracht van stilte, Klooster Steyl, 10-14 oktober 2016. Een midweekretraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot je partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

In contact met je bron, Amsterdam La Verna, 21 oktober 2016. Een retraitedag waarop je ontdekt wat je bron is, er contact mee maakt en je erdoor laat voeden.

Levenskunstenaar worden, Klooster Huissen, 29 oktober 2016. Een retraitedag om de levenskunstenaar in jezelf te verkennen en te ontdekken wat er nodig is om contact te maken met je levensvreugde.

Heling vinden, De Zwanenhof, 31 oktober – 4 november 2016.  In deze midweekretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en je leert dit te gebruiken.

Een rustige geest, een mild hart, Klooster Steyl, 11-13 november 2016. Een retraiteweekeinde waar je geest en je hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart mild kan worden.

Loslaten en ruimte maken, Abdij van Berne, 19 november 2016. Tijdens deze retraitedag laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen