Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Vriendschap koesteren

‘Was ik maar in contact gebleven met mijn vrienden,’ dat antwoord gaven terminale patiënten aan stervensbegeleidster Bronnie Ware toen zij hen vroeg waar ze spijt van hadden en wat ze in hun leven anders hadden gewild. Op hun sterfbed werden mensen zich pijnlijk ervan bewust dat ze hun vriendschappen beter hadden willen blijven koesteren. Vaak was de stervende niet in staat zich de grote waarde van bestaande vriendschappen te realiseren, totdat de laatste weken van hun leven zich aandienden. Het bleek dan vaak niet meer mogelijk hun oude vrienden op te sporen. Velen hadden zich zo in hun leven vastgebeten, dat zij warme en liefdevolle vriendschappen door de jaren heen hadden verwaarloosd en kwijt waren geraakt. Diepe spijtgevoelens ontstonden over het verlies van vriendschappen omdat ze er te weinig tijd en energie in hadden gestoken.

Je kunt wachten tot de dood nadert om je de waarde van vriendschap te realiseren. Maar je kunt deze waarde ook nu al realiseren, nu je midden in het leven staat. Onderhoud, koester en omarm je vriendschappen en sluit ook nieuwe. Er is immers al genoeg eenzaamheid. En we moeten al zo vaak onze eigen boontjes doppen, onze verantwoordelijkheid nemen en onze schouders eronder zetten. Als er vriendschap is kun je je verhalen en gevoelens delen, en kun je je door liefde laten dragen. Als je het moeilijk hebt, of als er vragen zijn, is er een luisterend oor, een troostend gebaar van die ander. Koester je vriendschappen, ze bieden de mogelijkheid om contact te maken, van hart tot hart en met elkaar mee te voelen.

De dalai lama vroeg zich af wat een ware religie is. Hij meent dat dit niet een bestaande stroming is. Hij ziet de humane neiging naar vriendelijkheid en affectie als een vorm van fundamentele menselijke spiritualiteit en zegt dat vriendelijkheid onze religie is en ons hart ons kompas.

Veel lichtende en liefdevolle vriendschap gewenst in deze donkere dagen!

Aankomende retraites

De helende kracht van stilte, 26 januari 2019, Klooster Huissen
Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven

Mijn innerlijk kompas, 2 februari 2019, Heeswijk, Abdij van Berne
Een retraitedag die je in contact brengt met je intuïtie. Die leer je te gaan gebruiken en erop te vertrouwen.

Heling vinden, 11-15 februari, Klooster Huissen
In deze midweekretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken

Geaard leven, 22 februari Amsterdam, Stadsklooster La Verna
Op deze retraitedag ervaar je hoe je de verbinding met de aarde kunt verstevigen en beter kunt gronden.

Een rustige geest, een mild hart, 22-24 maart, Steyl, klooster St Michael
Een retraiteweekend waarin je geest en hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart bovendien mild kan worden.

De reis naar je hart, 17 mei, Amsterdam, Stadsklooster La Verna.

Een retraitedag om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden.

Meer informatie over de retraites vind je hier 

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen.

Je kunt je ook abonneren op de gratis columns. Ga naar een column en schrijf je in via de rechterbalk, dan ontvang je iedere maandagmiddag de laatste column.