Verlies van je werk, van dierbaren of van je gezondheid kunnen voor angst, spanning en onzekerheid zorgen. Toch is er ook een andere kant, want ieder nadeel heeft ook weer een voordeel.
Isha Judd kreeg op haar achtentwintigste te maken met een reeks verlieservaringen. Ze verloor haar vader, haar vriend, haar carrière als trainer van renpaarden en daarmee haar geld. Voor haar was het een grote schok te beseffen dat de omstandigheden waarin je leeft grillig en onzeker zijn. Dat inzicht was het begin van haar verandering. Het verlies motiveerde haar te gaan zoeken naar liefde en veiligheid in zichzelf. Oude patronen, zoals alcoholgebruik, die eerst heel belangrijk voor haar waren, kon ze nu loslaten. Wat ze in essentie deed, was het durven erkennen van haar angsten en daarna kon ze zichzelf en anderen uitnodigen lichter en zachter te worden. Haar angst werd getransformeerd in liefde. Inmiddels is ze een bekende spirituele leraar die anderen laat zien dat de bron van liefde in jezelf te vinden is en dat het bewustzijn van liefde je leven kan veranderen. De crisis gaf haar de mogelijkheid nog meer in haar eigen spoor te komen en zichzelf te vernieuwen door anders naar haar leven te kijken. De crisis bleek een kans. De bekende oud-voetballer Johan Cruijff verwoordde dit inzicht al toen hij zei dat ieder nadeel zijn voordeel heeft.
Als je leven in de knel komt, als er een crisis ontstaat, bijvoorbeeld in je gezondheid of in je werk, is dat een moment van bezinning en kunnen zich nieuwe deuren openen. Achter alle pijn kan zich nieuw leven tonen. De crisis biedt een kans die je rijker kan maken. Juist als het leven in de knel komt, ontstaat de mogelijkheid te veranderen en verdieping te vinden. Het Chinese woord 危 机 is ons woord voor ‘crisis’ en bestaat uit twee karakters, 危 (wēi) en 机 (jī). Het eerste karakter 危 betekent gevaar en het tweede 机 betekent kans. Dit Chinese woord laat zien dat een crisis niet louter negatief is, dat het altijd ook een kans bevat en een keerpunt inhoudt. Deze twee betekenissen horen bij elkaar als zus en broer. Dat geeft hoop. Wie alleen maar het aspect van crisis ziet, doet geen recht aan het tweede karakter van ‘mogelijkheid’, die het ook bevat. Dit is een belangrijke boodschap omdat een crisis meestal angst genereert. Wie is er niet bang voor afbraak, chaos en vernietiging? Maar waarvoor zijn we bang? Als je naar de natuur kijkt, zie je dat sterven, afbraak en chaos juist zorgen voor vernieuwing, voeding en groei. En wij mensen zijn ook deel van de natuur, we zijn natuur en daarom is het bij ons niet anders.
De oplossing van een crisis zal niet gevonden worden als we blijven denken vanuit de bekende en vertrouwde kaders. Want dat zijn de patronen waarbinnen het probleem is ontstaan. We kunnen buiten deze kaders treden om nieuwe mogelijkheden te ontdekken die in deze crisis verstopt liggen. Die mogelijkheden kunnen worden opgedolven en dan kunnen we met andere ogen kijken. Dat is een bijzondere levensles van de crisis.
We kunnen daarbij leren van kinderen. Zij zien in alles een nieuwe uitdaging. Wat de omstandigheden ook zijn, ze tonen een oneindig vertrouwen in hun vermogen tot creëren. Flexibel bewegen ze zich in iedere situatie en passen zich zo nodig aan. Ze weten van niets iets te maken. Een laken wordt een tent, een hoop zand een zandbak met de mogelijkheid om te creëren. Dit kinderlijke creatieve vermogen kan helpen in de transformatie van een crisis. Zo biedt de crisis altijd ook een kans onze innerlijke kracht te leren gebruiken en het leven verder te verdiepen en te vernieuwen.
RT @tonroumen: ‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel’ zei Johan Cruyff ooit al. Maar wat is het voordeel van een crisis? http://t.co/4NcNdye3Lw
Waarom een crisis ook een kans inhoudt – http://t.co/laLiqeE64y