Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Wandel ze

De afgelopen maanden waren we wat meer aan huis gekluisterd. Ik vond het heerlijk om vaker naar buiten te kunnen en te wandelen in de natuur. Dat was een prettige afwisseling voor al die keren dat we achter de computer ingespannen zaten te videobellen. Een mooie compensatie ook voor wat niet kon: naar het zwembad of het theater.

Wandelen is zowat de meest simpele, dagelijkse bezigheid die er is – en gratis bovendien. In een wereld waarin het steeds makkelijker is geworden om ons snel en zonder fysieke inspanning te verplaatsen, wordt duidelijk hoe belangrijk wandelen is en vooral welke gezondheidsvoordelen het heeft. Die voordelen reikten anderen mij aan. Miranda liet weten dat ze het fijn vindt bijna iedere dag een wandeling te maken. Ze geniet ervan om te bewegen en in de natuur te zijn. Door te googelen naar de gezondheidsvoordelen van wandelen, werd mij het complete beeld duidelijk.  

Wanneer je een poos in de natuur wandelt, wordt de hersenactiviteit die geassocieerd wordt met depressie geringer. Ook de bloeddruk en je slechte cholesterol worden lager, angst en agressie verminderen en het immuunsysteem verbetert. Verder gaan de conditie van het hart, bloedvaten en longen erop vooruit. Het is goed voor je spieren en botten en je darmen want het stimuleert je stofwisseling. Zomaar een greep uit de gezondheidsvoordelen die er zijn.

Wandelen zorgt ervoor dat we via onze zintuigen kunnen ontspannen en genieten. Elke wandeling is een tochtje dat ontspant. We ervaren de kleuren, het licht, de wolken, de wind, de zon, de planten, bomen en bloemen en de geluiden van vogels. Misschien is het grootste geheim van wandelen wel dat de ziel alle ruimte krijgt. Dat klinkt plechtig. Het betekent, dat als je in de natuur wandelt, je daarmee verbonden bent. Omdat je zelf ook natuur bent, weerspiegelt de natuur om je heen de natuur in jezelf. Dat is: je diepste zelf, je natuurlijke staat van zijn. Daar is alles één. Daar is stilte en die is helend. Dat zal je helpen in je drukke bestaan. Wandel ze!

 Aankomende retraites:

klik hier voor de aankomende retraites

Zojuist verschenen: De vrijheid van mijn vader

De oorlog is in 1945 geëindigd, de wederopbouw begint, de welvaart groeit. De vrijheid van mijn vader bestaat uit de vrije zaterdag, de aanschaf van een auto en een caravan. Vanbinnen is hij echter niet vrij. De oorlogswonden zijn niet geheeld. Ze zijn verdrongen en komen weer boven drijven.

Mijn vader Frans draagt een pijnlijk verhaal met zich mee. Als negentienjarige wordt hij in 1944 door de Duitsers gevangengezet omdat hij zich in het openbaar kritisch heeft uitgelaten over de nazi’s. Na de bevrijding is hij tolk in het Britse leger en heeft veel gruweldaden moeten aanhoren. Als hij ouder wordt, krijgt hij last van zijn oorlogservaringen.   

Dit boek vertelt het oorlogsverhaal van mijn vader, zijn zussen en broers en hun zoektocht naar vrijheid. Het is een markante familiegeschiedenis die de oorlog in ons land vanuit de ogen en de beleving van een diepgelovige katholieke familie belicht en hun worstelingen en pijn laat zien. Gedreven door heldere doelen hebben ze noodgedwongen moeten ervaren dat die door de oorlog werden gedwarsboomd.

Een familiegeschiedenis. Een streekgeschiedenis. Een oorlogsgeschiedenis en een religieuze geschiedenis.

Klik hier om een deel van het boek te bekijken

Klik hier om de video-boekpresentatie te zien (6 minuten).

Bestel het boek via bezinnen.com

Ton Roumen, De vrijheid van mijn vader. Een markante familiegeschiedenis in oorlogstijd. Kampen: uitgeverij Van Warven, 2020. ISBN 978 94 93175 18 1. 230 pagina’s. Formaat 21 x 14 x 2. Met fotokatern. Prijs € 17,50