Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Wat ruikt het hier lekker

Jos vindt dat hij te veel piekert en zorgen heeft. Hij krijgt er last van. We spreken af in de natuur te gaan wandelen. Daar vertelt Jos wat hem dwarszit. Hij is geladen en er is een waterval van woorden. Zo kan dat gaan, soms hebben we veel woorden nodig als we ergens mee zitten. Dat is ook wel weer jammer want je zou ook de natuur aan het woord kunnen laten tijdens zo’n wandeling in de hoop dat die je hoofd tot rust brengt.

Want het kan behoorlijk druk zijn in je hoofd en daar kun je last van krijgen: dat vele denken, het gepieker, de zorgen. Per dag hebben we ongeveer 50.000 gedachten. Ons denkhoofd is dus een grote kletskous, een Furby is er niets bij. Veel gedachten zijn bovendien negatief. Misschien wordt er wel tegen jou gezegd dat jij je hoofd moet leegmaken. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kun je nou je hoofd leegmaken?

Als ik een retraite organiseer, vraag ik de deelnemers aan het begin ervan vaak om een wandeling te maken en de zintuigen goed te gebruiken. Dat is een mooie start en zo ontlast je je denkhoofd, hoef je minder te piekeren en ga je uit je hoofd. Het is ook weer een mooie voorbereiding op de volgende sessie waarin we mediteren. We sorteren als het ware voor. Tijdens je wandeling ga je je zintuigen gebruiken. Je let op wat je ziet: de kleuren van de planten, het groen van de bladeren, de vormen van de lucht. Je luistert naar het water, de wind, de geluiden van de vogels. Je ruikt de bloemen, de lentegeur, de herfstgeur. Je ontdekt misschien hoe lekker het buiten ruikt. Je voelt de wind, de kou, de warmte, de vochtigheid, de droogte. Al die indrukken compenseren jou gepeins en gepieker.

Door onze zintuigen te gebruiken, kunnen wij ons met ons lichaam verbinden. Die lijfelijke ervaring zorgt ervoor dat we uit ons hoofd gaan. Dat is ook weer een opstap om naar binnen te keren en vanbinnen te gaan voelen. Het gevoel kunnen we dus verinnerlijken en zo kunnen we verstillen. Dat zal ons helpen om nog meer te gaan ontspannen en genieten.

Aankomende retraites

De reis naar je hart, 17 mei, Amsterdam Stadsklooster La Verna. Een retraitedag om je hartcentrum te vitaliseren, te voeden en rust te laten vinden.

Thuiskomen bij jezelf, 25 mei, Heeswijk, abdij van Berne. Tijdens deze retraitedag ga je op zoek naar je bestemming en wat er in je leven nodig is om daar te komen.

Emoties: bron(nen) van vitaliteit, 8 juni, klooster Huissen. Tijdens deze retraitedag verken jij je emoties, leert hoe je ermee kunt omgaan en optimaal kunt profiteren van deze krachtbronnen.

Mediteer je vrij, adem je vrij, 14-16 juni, Zenderen, De Zwanenhof. Tijdens dit meditatieweekeinde maak je kennis met verschillende meditaties.

Zomertijd, ademtijd, 31 juli–4 augustus, Steyl klooster St. Michael. Tijdens deze vijfdaagse retraite maak je kennis met een keur aan meditaties die jou helpen een antwoord te vinden op de vraag wat zich in jou wil meedelen.

Mijn innerlijk kompas, 20–22 september, Steyl klooster St. Michael. Een retraiteweekeinde dat je in contact brengt met je intuïtie die je leert te gaan gebruiken en erop te vertrouwen. 

Vitaliteit en balans in je leven. Een reis door de chakra’s, 14–18 oktober, Klooster Huissen. In deze midweekretraite verken je belangrijke levensthema’s en vitaliseer en harmoniseer je de belangrijkste chakra’s.

Nieuw boek: Omarm jezelf

Verschijnt op 10 mei

Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is de simpele boodschap van dit boek. Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is een basis om liefde met anderen te delen. Jezelf omarmen vraagt om oefening en leert jou dat je goed bent zoals je bent. Kern van de oefening is contact te maken met je lichaam, je emoties, je pijn, je hart en je diepste bron.

Ton Roumen combineert eeuwenoude westerse en oosterse spirituele wijsheden met eigentijdse praktische en helende inzichten. Hij laat zien hoe je vanuit mildheid en compassie kunt leven. Ervaringen van mensen die het spoor van zelfliefde zoeken, zorgen voor een persoonlijk accent. Elk hoofdstuk eindigt met een meditatie. Met al deze ingrediënten biedt dit boek een hoopvolle boodschap die praktisch toepasbaar is bovendien.  

Reserveer en bestel het boek nu via Berneboek

Ton Roumen, Omarm jezelf. Berne Media | Uitgeverij abdij van Berne. 144 pag. 16,90. ISBN 978-90-8972-310-9 (E-book, ISBN 978-90-8972-309-3)