Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Wat vaker scharrelen?

Heb je er wel eens over nagedacht welk dier je zou willen zijn? Dieren laten ons in de spiegel kijken en we kunnen er van leren. Op welk dier lijk je, of zou je willen lijken? Een drukke mier of een bezige bij? Of toch liever een kat, leeuw of aap? De leeuw en de kat zijn actief als ze hun prooi vangen, de apen als ze aan boomtakken slingeren en spelen. Maar vaker dan actief te zijn zoeken de kat, de leeuw en de aap rust. Dieren leren ons iets over de balans tussen actief zijn en rusten.

Dieren laten zien hoe belangrijk het is om te rusten en te slapen. Katten kunnen wel zestien uur per dag slapen om energie te sparen en vitaal te blijven. Behalve rusten en slapen kunnen dieren ook traag zijn. Een walvis of schildpad is traag en leeft lang. Een schildpad kan wel meer dan tweehonderd jaar worden. De bultrugwalvis heeft een langzame stofwisseling waardoor het lichaam minder snel slijt.

Sommige dieren vertragen hun stofwisseling door een winterslaap te houden. Kleine knaagdieren die een winterslaap houden, leven anderhalf keer langer dan knaagdieren die dat niet doen. Het laat zien hoe belangrijk slaap is. Mensen die korter slapen zouden eerder ouderdomsziekten kunnen krijgen.

In de dierenwereld vinden we aanwijzingen dat dieren vroegtijdig kunnen sterven als ze druk bezig zijn en stress hebben. Als je bijen harder laat werken, gaan ze eerder dood omdat ze versleten zijn. De stelling dat ‘van hard werken nog nooit iemand is dood gegaan’, geeft te denken. Het lijkt erop dat rust, traagheid en slaap ons kunnen helpen. Daarnaast zouden we, net als kippen en varkens, wat meer moeten scharrelen, zegt verouderingsexpert David van Bodegom. Dat betekent dat we met een gerust hart vaker mogen luieren, lummelen, vertragen en verwijlen. Dat zorgt voor meer vitaliteit en geeft een betere balans.

Aankomende retraites: klik hier voor de aankomende retraites

Aankomende lezingen over het boek Omarm jezelf

Zondag 17 november, Amerongen
De Rijnkapel
Imminkstraat 1a, Amerongen
10.30 – 12.00 uur
Prijs € 5 of €, 8,50
www.rijnkapelamerongen.nl

Zaterdag 7 december, Huissen
Klooster Huissen
Stadsdam 1
6851 AH Huissen
15:00 – 16:45 en 19:30 – 21:30 uur
Prijs lezing: € 14,50
Prijs Lezing, maaltijd, workshop € 49,50
www.kloosterhuissen.nl

Zondag 15 december, Amsterdam
Vrije gemeente Amsterdam
Gebouw Splendor.
Nieuwe Uilenburgstraat 116
11:00 – 12:15 uur
Prijs: 15 euro
www.vgamsterdam.nl

Zaterdag 7 maart 2020, Heeswijk
Abdij van Berne
Abdijstraat 49
5473 AD Heeswijk
14:30 – 16:00 uur
Prijs: € 15
www.abdijvanberne.nl

Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is de simpele boodschap van dit boek. Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is een basis om liefde met anderen te delen. Jezelf omarmen vraagt om oefening en leert jou dat je goed bent zoals je bent. Kern van de oefening is contact te maken met je lichaam, je emoties, je pijn, je hart en je diepste bron.

Omarm jezelf, Ton Roumen, uitgegeven door Berne Media | uitgeverij abdij van berne, 2019. ISBN 978-90-8972-310-9, 144 pagina’s

Bestel het boek hier via boekhandel Berne