Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Een wijze les van Bert en Ernie

bert_en_ernieVind jij Bert en Ernie van Sesamstraat ook zo grappig? Behalve grappig zijn ze ook wijs en kinderen kunnen veel van ze leren. Ze leggen bijvoorbeeld duidelijk uit wat het verschil is tussen groter of kleiner en harder en zachter. Maar ze doen nog veel meer.

Bert en Ernie leren kinderen over emoties. Dat doen ze heel eenvoudig en naturel. Ze helpen kinderen gevoelens te herkennen, te benoemen en te voelen. Als Ernie in een boek leest laat hij achtereenvolgens merken hoe bedroefd, blij, boos en bang hij is. En als Bert dan ook dat boek gaat lezen doet hij het gedrag van Ernie dunnetjes over en laat hij merken dat het verhaal hem verwonderd en verbijsterd. In a nutshell behandelen Bert en Ernie de vier kardinale B-gevoelens en de twee V-gevoelens. En hun boodschap is ook dat gevoelens er mogen zijn.

En nu maar hopen dat kinderen op latere leeftijd niet afleren om te voelen. Maar die kans is wel aanwezig, omdat volwassenen daar niet altijd meer in contact mee zijn. De ratio is dan de baas geworden en beteugelt de emoties.

Misschien maar goed ook, denk je dan.

emoties 4 x BWant stel je toch voor dat je emoties alle ruimte zouden krijgen. Dan kunnen ze als een tsunami over je heen spoelen en verlies je er alle controle over. En angst voor controleverlies is angst voor onze emoties.

Maar emoties zijn er wel. We zijn vaker emotioneel dan we denken. We juichen en zijn blij als sporters goede prestaties halen. We zijn boos en verbijsterd als er terreur of geweld is. We treuren als mensen overlijden. En emoties zijn beslist ook constructief. Gevoelens van verdriet bijvoorbeeld helpen een pijnlijke ervaring te verwerken, waarna we weer verder kunnen met ons leven.

Als we emoties onderdrukken en niet voelen, geeft dat spanning. Die wordt opgeheven door emoties op de juiste manier te voelen en te uiten. Als we ze niet voelen en niet uiten negeren we bovendien een groot deel van onszelf en snijden we ons af van een wezenlijk deel van onszelf. Emoties zorgen dan ook voor vitaliteit. Emotie betekent immers: ‘naar buiten bewegen’. Als we ze voelen en uiten geeft dat dynamiek en vitaliteit en stroomt het leven nog meer in ons.

Vitaliteit en dynamiek is wat Ernie en Bert uitstralen. Misschien vinden we ze daarom wel zo grappig.

Aankomende retraites

Innerlijk vrij, La Verna, Amsterdam, 29 april 2016 – Voor deze retraite zijn geen plaatsen meer beschikbaar

Tijdens deze retraitedag ervaar je wat het is te leven vanuit je dragende centrum en nog meer ruimte voor jezelf te maken.

Mijn innerlijk kompas, Klooster Huissen, 28 mei 2016. Deze retraitedag brengt je in contact met je intuïtie, die je kunt leren gebruiken door erop te gaan vertrouwen.

Zomertijd, ademtijd, Klooster Huissen, 11-15 juli. Een midweekretraite waarin je kennis maakt met een keur van meditaties die je helpen het leven in jou nog meer te laten stromen.

De reis naar je hart, Abdij van Berne, Heeswijk, 16-18 september 2016. Een retraiteweekeinde om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden

De helende kracht van stilte, Klooster Steyl, 10-14 oktober 2016. Een midweekretraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot je partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

In contact met je bron, Amsterdam La Verna, 21 oktober 2016. Een retraitedag waarop je ontdekt wat je bron is, er contact mee maakt en je erdoor laat voeden.

Levenskunstenaar worden, Klooster Huissen, 29 oktober 2016. Een retraitedag om de levenskunstenaar in jezelf te verkennen en te ontdekken wat er nodig is om contact te maken met je levensvreugde.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen