Els en Luuk vierden hun afgelopen vakantie op een niet alledaagse manier. Ze hadden deelgenomen aan een yoga week op Ibiza. Hun keuze past in een tendens waarin we yoga massaal zijn gaan beoefenen en gewoon zijn gaan vinden. Yoga is inmiddels ingeburgerd.
In Nederland is de belangstelling voor yoga na de Tweede Wereldoorlog gegroeid. Jan Rijks, die langdurig in Indonesië heeft gewoond en Rama Polderman, die in Indonesië was geboren en getogen, hebben yoga in Nederland geïntroduceerd. Jan Rijks (1901-1988) kwam in 1953 met een eigen interpretatie van hatha-yoga, die hij Saswitha-yoga noemde. Rama Polderman (1924-2004) richtte in 1957 een stichting op die tegenwoordig bekend is als de Stichting Yoga en Vedanta. In de begintijd sprak yoga een beperkte groep mensen aan. Vaak waren het hoger opgeleide vrouwen met openheid voor (Oosterse) spiritualiteit. Gaandeweg is yoga steeds populairder geworden en de doelgroep breder en zijn allerlei specialismen ontstaan. Zo is er bedrijfsyoga, kinderyoga, zwangerschapsyoga en yoga voor mensen met een beperking. En er zijn kortere of langere yoga-retreats in binnen- en buitenland.
Als je naar de huisarts gaat met stressklachten is de kans groot dat hij jou adviseert aan yoga te gaan doen.
De populariteit van yoga heeft ermee te maken dat we de gezondheidsvoordelen ervan ervaren in een vaak druk en gestrest bestaan. Als je naar de huisarts gaat met stressklachten is de kans groot dat hij jou adviseert aan yoga te gaan doen. En de drempel om yoga te gaan beoefenen is verlaagd door het – overigens betwistbare – inzicht dat yoga een vorm van sport is.
In 1954 verscheen het boek Sport en yoga van Selvarajan Yesudian en Elisabeth Haich. Dat boek werd een enorme kaskraker en is het meest verkochte hatha-yoga boek in ons land, dat wel dertien drukken kreeg. Het boek heeft velen gestimuleerd yoga te gaan beoefenen. Het heeft ertoe bijgedragen dat we yoga gewoon zijn gaan vinden. Wat ook aan de populariteit van yoga heeft bijgedragen zijn topsporters die yoga beoefenen. Wielrenster Demi Vollering, die vorige week de zilveren medaille won op het WK wielrennen op de weg beoefent yoga. Maar ook tennisser Novak Djokovic, golfer Tiger Woods en hockeyster Ellen Hoog. Demi Vollering vertelt welke voordelen zij ervaart: ‘Ik doe yoga omdat het me helpt te herstellen, het helpt me om m’n lichaam te ontspannen en het is ook rustgevend voor de geest. Het leert me om te gaan met pijn lijden, het geeft me de focus die ik nodig heb om m’n doelen te bereiken. Het leert me om mij grenzen te kunnen verleggen. En het helpt me om te dromen, groots te dromen!’ Een van de grondleggers van yoga, Maharishi Pantanjali, die yoga methodisch heeft beschreven zegt het wat plechtiger: ‘Door yoga verschrompelen alle onzuiverheden en gaat het licht van de wijsheid schijnen.’