Meer dan de helft van de studenten heeft last van angst en depressie, dat is de conclusie van een onderzoek onder drieduizend studenten van de hogeschool Windesheim in Zwolle. Een kwart van de studenten kampt met burn-out klachten en één op de vijf zou serieus nadenken over suïcide.
‘De druk voor studenten om te presteren is veel te hoog. De toegenomen studiedruk, de angst om hoge studieschulden te maken en het gevoel de boot te missen omdat het aanbod van studies en de mogelijkheden aan vakken tijdens de studie overweldigend is, maakt dat veel studenten het geestelijk niet redden en in de knel komen’, zegt onderzoekster Jolien Dopmeijer.
Steeds vaker lopen (jonge) mensen vast. Ze hebben last van prestatiedruk, werkdruk. Ook kennen ze angst en depressie en er is de indringende vraag of het leven nog wel zin heeft. De oplossing voor werkdruk ligt niet alleen in de reductie ervan, maar wordt vooral ook op een ander niveau gevonden. Albert Einstein zij ooit al dat je een probleem niet kunt oplossen op het niveau waarop het zich manifesteert. De oplossing ligt op een ander niveau.
Dat andere niveau kan een zingevende visie zijn, die je uittilt boven jezelf. Je kunt altijd teruggrijpen op bestaande religieuze tradities, filosofische systemen of spirituele stromingen. Er zijn er meer dan genoeg en ze kunnen je helpen de vraag naar het doel van jouw leven te beantwoorden. Veel mensen herkennen zich tegenwoordig echter niet meer in een bepaalde stroming. Ze gaan zelf op zoek. We zijn zoekers geworden en vinden overal gedeeltelijke antwoorden. Een portie christendom, een scheutje yoga en een toefje boeddhisme. Zo’n zoektocht kost vaak veel tijd en vooral energie. Het is bovendien een individuele aangelegenheid geworden, en deze, vaak niet gedeelde ervaring, maakt het extra zwaar. Daar staat tegenover dat mensen wel gemotiveerd zijn om te zoeken. Ze hopen dat het hen helpt hun burn-out of depressie het hoofd te bieden. Kunnen bestaande religies antwoord geven op concrete vragen zoals last van werkdruk, gebrek aan balans, hoge prestatie-eisen en een burn-out? Ja, dat kan. Er zijn mensen die baat hebben bij boeddhistische meditaties of de helende werking van een kloosterretraite ervaren. Deze helende werking heeft dan te maken met de menselijke conditie en minder met een bevrijdend, overstijgend perspectief.
Die zingevende visie is vooral ook een visie op jezelf. Die tilt je niet zozeer boven jezelf uit, maar houdt een ervaring in met jezelf en gaat over de fundamentele vraag of jij er mag zijn. Waarom moet je de beste zijn? Waarom moet je aan alle eisen voldoen? Waarom is het nooit goed genoeg? Deze vragen verwijzen naar een negatieve zelfwaardering: ‘Ik doe het nooit goed genoeg.’ En daarachter ligt het besef dat jij niet goed genoeg bent. Maar dat ben je wel en er zijn geen voorwaarden aan verbonden. Je hoeft niet eerst tien diploma’s te hebben en dertig duizend euro spaargeld op de bank om goed te zijn. Het is de kunst jezelf te omarmen, voor de mooie man of vrouw die je bent. Anders dan de transcendente visie, is de visie op jezelf gericht op zelfaanvaarding. De vraag naar de zin van het leven is dan vooral de vraag of jij jezelf goed genoeg vindt. We zijn goed zoals we zijn. Dat is de sleutel tot een ander leven, een leven met meer gemak en ontspanning, met humor en genot.