‘Je pakket komt zo snel mogelijk jouw kant op’, mailde een internetbedrijf waar ik zojuist iets had gekocht. Tegelijkertijd zag ik een internet-advertentie ongevraagd voorbijkomen op mijn beeldscherm: ‘Snelste tandenborstel ter wereld poetst in tien seconden.’ Alles moet sneller. Bestelde boodschappen kunnen tegenwoordig door flitsbezorging binnen tien minuten worden thuisbezorgd. Waarom moet alles sneller? Ja, als je spoedeisende hulp nodig hebt, is het belangrijk dat de ambulance snel ter plekke is. Maar dat is ook het enige voorbeeld dat ik kan bedenken.
Snelheid en tempo in ons leven is vergif. Door in een hoog tempo te werken en te leven lijk je veel te kunnen doen. De vraag is echter of dat zo is. De schaduwkant van druk is des te meer aan de orde. Als je werk en je leven onder druk komen te staan, als je altijd maar moet presteren en wil excelleren, adem je waarschijnlijk minder rustig en diep omdat je continue in de derde of zelfs vierde versnelling door het leven jakkert. Dat zorgt voor stress. En van intense en langdurige stress weten we dat het gezondheidsschade met zich meebrengt, zowel psychisch als fysiek.
Snelheid en tempo in ons leven is vergif
Hard en snel werken betekent dat we ons onder druk zetten. Met als consequentie dat we niet kunnen voelen en onszelf voorbij lopen. Als dat lang duurt ligt een burn-out op de loer. Als ik daarentegen blijf voelen, ben ik in contact met mezelf en voel ik waar mijn grenzen liggen. Ook kan ik de verbinding met anderen voelen. Wie met een rotgang door het leven raast, kan niet voelen, geen grenzen aangeven en loopt zichzelf voorbij. Hij wordt een robot die de menselijke maat in het contact met collega’s en klanten uit het oog verliest.
‘Snel werken’ of ‘hard werken’ zijn gekke woordcombinaties. Wat zou het zijn om niet hard te werken maar te werken vanuit aandacht en toewijding. Dat vraagt om in het hier en nu te zijn, om verbonden te zijn met je lichaam. Dan kun je gaan voelen en je met de aarde verbinden. Die gronding zorgt voor stevigheid en helpt om terug te schakelen in je tempo. Een vertraagd tempo maakt het niet alleen mogelijk te leven vanuit aandacht en toewijding maar ook te genieten van wat je doet. Dat is veel aantrekkelijker dan een leven dat gebaseerd is op snelheid en toxisch is.